Брисел саопштио Србији како мора да поступа са Русијом!

0

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је наду да ће даља поглавља у приступним преговорима са Србијом бити отворена до краја године, наглашавајући да би сва која су технички припремљена требало да буду и отворена.

Мекалистер је оценио да је Београд на добром путу, јер су прва поглавља већ отворена, а међу њима и два веома важна, 23 и 24, која се односе на владавину права.

Упитан да ли је ЕУ јединствена по питању приступања Србије, будући да је Хрватска поново најавила блокаду, Мекалистер је рекао да су све земље чланице јединствене, као и да свих шест држава Западног Балкана има европску перспективу.

Хрватско-српска питања решавати билатерално

– „Србија је остварила велики напредак тиме што је започела преговоре, а затим и отворила поглавља. Kако ће изгледати даљи напредак, зависи од свих чланица ЕУ. До сад је Хрватска прихватала сва отварања поглавља – подсетио је.

Мекалистер је поручио да српско-хрватска питања треба да се решавају билатерално, док само она питања која су од европског значаја могу бити решавана у Бриселу или Стразбуру.

– „Свима је у интересу да свих шест држава региона, пре свега велика земља Србија, иду проевропским курсом. Желимо трајну политичку и економску стабилност, наставак добросуседских односа. Сви можемо дати допринос тиме што подржавамо проевропске снаге – рекао је он.

Од односа са Приштином зависи напредак ка ЕУ

На питање шта очекује од извештаја о напретку који припрема Европска комисија, Мекалистер је рекао да се на њему тренутно ради, и да ће се његов извештај Европском парламенту ослањати на сазнања Kомисије.

– „Полазим од тога да ће ЕK имати конструктивно-критички извештај о стању у Србији. Похвалиће где је протекле године било напретка, али, на другој страни, даће и важне констатације где су потребни даљи напори. Важно је да се напредује у кључним питањима – владавине права, економских реформи, али и даље нормализација односа са Приштином, од које зависи напредак на путу ка ЕУ и Београда и Приштине.

Kако каже, то значи да обе стране морају да се придржавају својих права и обавеза и да не смеју међусобно да се блокирају на путу ка ЕУ.

Било је позитивних ствари

На питање да ли је задовољан напретком Србије оствареним од претходног извештаја, Мекалистер је рекао да је у Србији, у последњих 12 месеци било позитивног развоја – одржани су парламентарни избори, Србија је добила стабилну владу, са стабилном већином.

– Отварање поглавља 23 и 24 био је важан корак, јер је реч о владавини права, независности правосуђа. Пожелео бих влади да храбро напредује и предузима даље реформске кораке, а све европске институције су спремне да у томе помогну“ – поручио је Мекалистер.

Екстремне снаге изазов за ЕУ

Јачање екстремних снага у ЕУ Мекалистер коментарише опаском да је то изазов, али да нису све државе чланице суочене са тим проблемом.

– „У Француској смо већ дуже тај развој пратили са Националним фронтом, у Аустрији са Слободарском партијом (ФПО), у Холандији са ПВВ, а сада имамо и у Немачкој АфД. Треба схватити озбиљно страхове и жеље потенцијалних гласача, али и указати да популисти пружају само једноставне одговоре, који су погрешни. Они не дају конкретне политичке одговоре, већ се играју страховима грађана. Ако успемо да покажемо да наша решења функционишу, онда ћемо и грађане моћи да придобијемо – уверен је он.

Различити ставови о мигрантима

Kада је у питању мигрантска криза Мекалистер каже да ЕУ има различит став по питању расподеле миграната и избеглица које долазе.

– У источној Европи постоје другачији ставови и нећемо моћи брзо да решимо тај проблем – приметио је, истакавши да је потребна јединствена политика азила, да се установи ко бежи од рата, јер тај има право да остане, од оних који долазе из економских разлога.

Мекалистер је посебно похвалио Србију, истакавши да се она у мигрантској кризи показала одговорно и веома хумано, као и да је тиме много урадила на поправљању свог имиџа.

 

 

Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*