BRISEL SE SPRDA SA SRBIJOM: Nećemo u EU ni 2025. godine!

0

Bečki „Prese“ objavio strategiju Evropske unije o proširenju u kojoj se navodi da Srbija neće postati članica ovog saveza ni po isteku novog roka od sedam godina

Srbija neće postati punopravna članica Evropske unije čak ni u 2025. godini, objavio je juče ugledni bečki dnevnik „Prese“!

Ovaj list je objavio nacrt strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, u kojoj navodi da će 2025. godine početi prijem balkanskih država, ali da to nije nikakav fiksni datum, već „najbolji mogući scenario“!?! Takođe, kako se navodi, ideja Brisela jeste i da se Srbija gurne u takozvani paket za ceo region, koji čine Crna Gora, Makedonija, Albanija, BiH i lažna država Kosovo. Ideja je, navodno, da sve te zemlje zajedno u nekom trenutku uđu u EU, što evropski stručnjaci, sagovornici lista „Prese“, tumače kao veliku nepravdu, pre svega prema Beogradu.

Temelji za proširenje

Nacrt strategije Evropske komisije za Zapadni Balkan, inače, trebalo bi da bude predstavljen 6. februara u Evropskom parlamentu.

„Prema nacrtu strategije Evropske komisije, 2025. godina biće godina kada će početi prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU, što nije nikakav fiksni datum, već najbolji mogući scenario. Cilj Evropske komisije, prema ovom dokumentu koji će predstaviti 6. februara, jeste da se poveća reformski pritisak na zemlje poput Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova“, piše „Prese“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ističe da zemlje Zapadnog Balkana zaslužuju EU perspektivu, ali da ona neće biti sprovedena u delo za vreme njegovog mandata na čelu Evropske komisije.

– Moramo postaviti temelje za to, a te zemlje moraju da se poduhvate neophodnih reformi da bi do pristupa uskoro moglo i da dođe – naglašava Junker, indirektno potvrđujući da Srbija još dugo neće biti članica EU.

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije, na drugoj strani naglašava da bi napredak u pristupnim pregovorima trebalo da bude u skladu sa individualnim rezultatima zemlje kandidata, a ne sa takozvanim „paketom za ceo region“.

– Očekujem da bude zadržan jasan vremenski okvir pristupanja (2025. godina) za zemlje koje je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker označio kao predvodnice u pristupnom procesu – Srbiju i Crnu Goru. Očekujem da ta dva elementa budu jasno istaknuta u strategiji. Principijelno podržavam napredak regiona ka EU, ali smatram da napredak u pregovorima treba da bude u skladu s individualnim rezultatima koje kandidati postižu. Protiv sam takozvanog paketa za ceo region – ističe Joksimovićeva.

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da je u ovoj ideji veliki problem svrstavanje Srbije u grupu država koje nisu dostigle njen nivo realizovanih reformi.

– Prilično je nepravedno prema Srbiji da se nađemo u nekakvom „paketu“ država koje za nama zaostaju godinama. To pričamo na svim sastancima i država se trudi da se izvuče iz takve situacije. Jako je ponižavajuće da nas Brisel stavi u istu korpu sa Makedonijom i Albanijom, jer mi smo sprovođenje reformi podigli bar za deset godina iznad njih – podvlači Deđanski.

Deo pritisaka

Karijerni diplomata Zoran Milivojević smatra da je sve ovo deo pritisaka na Srbiju zbog podrške Rusije, politike vojne neutralnosti i nepriznavanja Kosova.

– Zapad zato pokušava da napravi taj nekakav „paket“ država koji bi ušao u Evropsku uniju. Ipak, jako je nepravedno da se Srbija gura u grupu sa, recimo, Makedonijom ili Albanijom, koje znatno zaostaju za nama. Zato se naša država i protivi ovoj ideji i zalaže za to da svaka zemlja, kada ispuni potrebne kriterijume, postane članica Evropske unije. To bi bilo pravedno – zaključuje Milivojević.

 

 

Intermagazin

POSTAVI ODGOVOR

*