Брисел ускоро заседа због усташке политике Загреба

0

Транскрипт говора пуног мржње и тешких увреда на рачун Србије и Босне и Херцеговине, бившег хрватског премијера Зорана Милановића, политичара који је донедавно годинама водио државну политку своје земље, покренуо је лавину реакција и довео ових дана односе у региону на можда и најнижу тачку од престанка сукоба деведесетих. Због тога се, како „Новости“ сазнају, коначно спрема да реагује и званични Брисел.

Усред предизборне кампање, стицајем околности, на површину је испливала дубока нетрпељивост, очигледно претходно вешто прикривана у целофану дипломатског речника. Многи у Хрватској се слажу или не слажу с начином на који је Милановић изнео своје ставове, али су готово сви сагласни са суштином онога што је поручио, да су Срби „шака јада“, а БиХ „велико с..ње од државе“.

Чак је и ријечки „Нови лист“, који је познат по томе што понекад може да изнесе и нешто умереније ставове, јуче објавио низ коментара у којима се између осталог наглашава да је, што се тиче финоће, Милановић „безобразан, натуралистичан и нежан као степски вук који коље плен“, али да, када се ради о ситуацији у БиХ и српској политици, „није рекао ништа погрешно“.

Показало се тако да је и те како и даље актуелно писмо које је премијер Србије Александар Вучић почетком овог месеца послао највишим руководиоцима ЕУ, у коме истиче недопустиве изјаве и акте у Хрватској којима се угрожавају добросуседски односи и ситуација у региону. ЕУ је обећала да ће реаговати, али то до сада, званично, није урадила.

Ипак, у Бриселу су сада, изгледа, схватили да је враг однео шалу, па се спремају да коначно пошаљу званични одговор. Маја Kоцијанчич, портпарол високе представнице Федерике Могерини, потврдно је одговорила на питање „Новости“ да ли ће неко из врха ЕУ коначно одговорити на Вучићево писмо о ескалацији запаљиве реторике у Хрватској, нарочито сада када је то поново постало веома актуелно.

ЗОРАН ДРЧНО ОДГОВОРИО: НИСАМ ЋАТО ЕУ

ДОK се реакције на изјаве Зорана Милановића о Србији и српском вођству у Хрватској не смирују, шеф СДП-а и бивши премијер наставља са неконтролисаним и нецивилизованим испадима.

– Нисам ја превртљиви бриселски ћато – поручио је са предизборног скупа у Сплиту, где се на Риви окупило знатно мање људи него што је то уобичајено на сличним скуповима уочи избора. – Ја сам национални грађански политичар и ако икада будем заступао своју земљу након овога, заступаћу је главом, карактером, врстином. Никада нисмо дошли у озбиљан сукоб, а камоли заратили и увек смо показивали свој став.

Милановићу је одмах одговорио председник ХДЗ-а Андреј Пленковић, рекавши да води дилетантску спољну политику. Донекле у заштиту Милановића, стао је бивши хрватски председник Стипе Месић, који жели да уђе у Сабор. Тврди да Милановић не свађа Хрватску са регионом, али да ће морати да промени реторику ако поново постане премијер.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*