Бришу све руско: Украјина враћа националистички поздрав у војску

0

Председник Украјине и врховни командат Петра Порошенка наложио је да се промени војни поздрав у украјинској војсци и да се уведе парола украјинских националиста: „Слава Украјини“, рекао је министар одбране Степан Полторак агенцији „Укринформ“.

„Председник Украјине је наложио да се припреми промена закона којим се утврђују војни устави, јер се у војним уставима одређује како се треба поздрављати. Такви предлози се припремају и надам се да ће након повратка са одмора народни посланици то усвојити у целини“, рекао је Полторак.

Тако ће совјетски поздрави „Другови, здраво“ и „Желим вам здравље“ бити замењени паролама „Слава Украјини“ и „Херојима слава“.

Полторак је додао да је нови закон скоро готов и да ће га Порошенко дати на разматрање Врховној ради.

Према Полтораковим речима, нови ратнички поздрав ће бити коришћен током војне параде у Кијеву на Дан независности Украјине, 24. августа.

Слоган „Слава Украјини“ је настао у периоду Другог светског рата, као лозинка-поздрав чланова Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке војске, чији лидер је био Степан Бандера, који је сарађивао и са нацистима.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*