БРИТАНЦИ О СРПСKОМ ВОЈНОМ ЧУДУ: Шта све има оклопно возило „Милош“ (ФОТО)

0

Типични задаци новог теренског возила без посаде укључују извиђање бојног поља и анти-тенковска дејства

Престижни британски портал „Џејнс дифенс“ представио је прототип теренског војног возила без посаде под називом „Милош“. Подсетимо, реч је о возилу који су развили српски Војнотехницки институт у сарадњи са фабриком „Наменска“.

Kако се наводи на сајту, типични задаци новог теренског возила „Милош“ укључују извиђање бојног поља и анти-тенковска дејства.

Возило би требало би да има оперативни опсег од једног километра, а опремљен је оружјем на даљинско управљање у које спадају митраљез домаће производње М86, калибра 7,62мм и бацач граната такође домаће производње М 11, који користи гранате калибра 40мм.

Према подацима сајта, митраљез М86 има ефективан домет до 800 метара, док бацач граната може да погоди мете до 400 метара.

Возило је опремљено широкоуганом камером за посматрање, ласерским тражило и ноћном, тј. термалном камером.

Војнотехнички институт наводи да је максимална брзина „Милоша“ око 7 километара на час, док су гусенице направљене од челика, а тестиран је и са гуменим гусеницама.

„Милош“ тежи 620 килограма, док батерије које су уграђене на возилу пружају до један сат беспрекидне употребе.

Возило такође има и напредне покретне особине како би се омогућила несметана кретња у уском простору. Дугачко је 1,7м, широко 77, а високо 95 центиметара, пише портал.

 

 

Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*