Британци тврде да је претрес руског авиона рутинска процедура

0
Уколико не добију објашњење Руси најављују да ће ову акцију сматрати илегалном и задржати право да предузму сличне акције према британским авиокомпанијама

Фото Википедија

ЕДИНБУРГ – Претрес авиона је рутинска процедура за званичнике пограничних власти, саопштила је данас Британија, након што је Русија захтевала објашњење због чега је руски авион „Аерофлота” претресен.

„За пограничне власти (Бордер Форс) је рутина да претресу авион како би заштитили Уједињено Краљевство од организованог криминала и од оних који покушавају да унесу штетне супстанце као што су дрога или ватрено оружје у државу. Након што су те провере извршене, авион је добио дозволу да настави даље са својим путовањем”, поручио је у саопштењу државни секретар за безбедност Бен Валас.

Како је претходно пренео Тас с, Русија је данас саопштила да ће од Велике Британије званично затражити да јој објасни разлоге за претресање авиона „Аерофлота” на лондонском аеродрому и, у случају изостанка објашњења, најавила сличне мере према британским авиокомпанијама.

Руско министарство саобраћаја саопштило је да ће Британцима такав захтев упутити руска Државна комисија за контролу безбедности летова.

„Уколико не буде објашњења, руска страна ће акције према нашем авиону сматрати илегалним и, такође, задржати право да предузме сличне акције према британским авиокомпанијама”, наведено је у саопштењу.

Авион руске компаније „Аерофлот”, који је летео на линији Лондон-Москва, у петак увече је био претресен на лондонском аеродрому Хитроу.

Званичници „Аерофлота” су навели британске власти нису дале било какво објашњење за своју акцију, као и да је капетан авиона, супротно важећим међународним прописима, био закључан током претреса, пренео је Тас с.

Авион „Аерофлота” слетео је рано јутрос на московски аеродром Шереметјево.

Капетан Виталиј Митрофанов рекао је по доласку у Москву да су британски безбедносни званичници тражили предмете забрањене за транспортовање, али да му нису показали никакав налог.

Захтев за објашњење претреса авиона је Форин офису упутила руска амбасада у Великој Британији.

Портрпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да претрес авиона Аерофлота на аеродрому Хитроу у Лондону представља још једну британску провокацију.

„Сматрамо да је претрес још једна провокација од стране британских власти. Британска полиција и цариници ушли су на Аерофлотов авион који је требало да полети из Лондона за Москву. Британске власти су рекле да ће авион бити претражен, али нису рекли из ког разлога. Поред тога, затражили су да посада, укључујући и капетана напусти авион”, рекла је Захарова, пренео је Тас с.

Она је рекла да је капетан предложио да се претрага авиона уради у његовом присуству, јер у складу са прописима капетан не сме да напушта авион.

„Британци су започели претрагу, али је капетан остао у кокпиту, нису му дозволили да буде присутан током претреса. Понашање британских власти сугерише да планирају да тајно изведу неке манипулације на авиону”, рекла је Захарова.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*