Британија омогућавала својим агентима да у „националном интересу“ муче, убијају и силују

0

БРИТАНИЈА је својим контраобавештајцима, шпијунима и агентима државне безбедности дозволила да у њеном интересу муче, убијају и силују.

Верховни суд Велике Британије тајном одлуком је дозволио агентима и дуушницима MI5 да пуне три деценије то чине и на територији земље.

Лист The Times прецизира да је то омогућило агентима MI5 да  учествују и у убиствима, мучењима људи, сексуалним `радњама` и другим преступима ако су сматрали да је то у државном и националном интересу.

Адвокат главне британске правозаштитне организације Бен Џафи изјавио је да је таква „пракса“ постојала од 1990-их и да је британским тајним службама дала имунитет.

Председница друге такве организације (Reprieve) – Маја Фоа – затражила је од владе Терезе Меј одговор да ли је агентима  MI5 заиста дозвољено да муче и убијају.

Специјалне службе, Министарство спољних пословаи Министарство унутрашњих послова Велике Британије већ су сложно објавили: да подробности „те политике“ не могу откривати јер би то нанело штету националној безбедности.

Тајне службе Велике Британије редовно се жале да немају довољно овлашћења.

Није искључено да ће их убрзо и добити. Јавно, или опет тајно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*