Британија: Радници хуманитарне организације ангажовали проститутке на Хаитију и претили сведоцима

0

У извештају компаније Оxфам стоји да су тројица мушкараца, оптужени за умешаност у сексуални скандал на Хаитију, током истраге 2011. године физички претили сведоцима

Британска добротворна организација Оxфам, која је до сада негирала оптужбе да су прикривали резултате истраге према којима су добротворни радници ангажирали проститутке док су испоручивали помоћ Хаитију 2011. године, објавила је извештај у којем ипак признају кривицу.

У извештају компаније Оxфам стоји да су тројица мушкараца, оптужени за умешаност у сексуални скандал на Хаитију, током истраге 2011. године физички претили сведоцима. Неки делови овог документа, који има 11 страница, зацрњени су како би се заштитио идентитет мушкараца оптужених за претњу сведоцима. Из Оxфама поручују да ће читав документ, са свим именима, данас представити британским властима те да ће се због свега извинити, пише ББЦ.

Због великог притиска јавности неколико мушкараца који су били уплетени у овај скандал напустили су Оxфам те су се запослили у другим добротворним организацијама. Због скандала с унајмљивањем проститутки компанију је до сада напустило најмање седам запослених. Један је радник отпуштен, док су тројица повезана са скандалом самостално напустила посао. Још су двојица отпуштена због застрашивања и претње сведоцима, од којих један и због скидања порнографског садржаја.

Оставку је пре недељу дана дала Пени Лоренс, заменица директора Оxфама. Због начина на који се понела везано уз сексуални скандал у који су укључени њихови сарадници, Лоренс је рекла да је посрамљена и да преузима пуну одговорност.

У изештају се наводи и да је локални директор Оxфама за Хаити, Роланд Ван Хаувермајрен током истраге признао да је примио проститутке у својој резиденцији, вили коју је за њега унајмио Оxфам. Није познато је ли Хаувермајрен, који је нашао друго радно место у сектору, један од тројице оптужених. Хауwермајрен од сада ради као шеф мисије Акције против глади у Бангладешу. Из Акције против глади наводе како су га проверили те да из Оxфама нису рекли ништа о повреди етичких стандарда.

Kомпанија Оxфам, која има готово 10.000 запослених у више од 90 земаља, у извештају наводи како им је циљ бити што транспарентнији у вези ових догађаја, што од њих очекује и Европска комисија која им је запретила укидањем финансијских средстава.

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*