Britanija: Radnici humanitarne organizacije angažovali prostitutke na Haitiju i pretili svedocima

0

U izveštaju kompanije Oxfam stoji da su trojica muškaraca, optuženi za umešanost u seksualni skandal na Haitiju, tokom istrage 2011. godine fizički pretili svedocima

Britanska dobrotvorna organizacija Oxfam, koja je do sada negirala optužbe da su prikrivali rezultate istrage prema kojima su dobrotvorni radnici angažirali prostitutke dok su isporučivali pomoć Haitiju 2011. godine, objavila je izveštaj u kojem ipak priznaju krivicu.

U izveštaju kompanije Oxfam stoji da su trojica muškaraca, optuženi za umešanost u seksualni skandal na Haitiju, tokom istrage 2011. godine fizički pretili svedocima. Neki delovi ovog dokumenta, koji ima 11 stranica, zacrnjeni su kako bi se zaštitio identitet muškaraca optuženih za pretnju svedocima. Iz Oxfama poručuju da će čitav dokument, sa svim imenima, danas predstaviti britanskim vlastima te da će se zbog svega izviniti, piše BBC.

Zbog velikog pritiska javnosti nekoliko muškaraca koji su bili upleteni u ovaj skandal napustili su Oxfam te su se zaposlili u drugim dobrotvornim organizacijama. Zbog skandala s unajmljivanjem prostitutki kompaniju je do sada napustilo najmanje sedam zaposlenih. Jedan je radnik otpušten, dok su trojica povezana sa skandalom samostalno napustila posao. Još su dvojica otpuštena zbog zastrašivanja i pretnje svedocima, od kojih jedan i zbog skidanja pornografskog sadržaja.

Ostavku je pre nedelju dana dala Peni Lorens, zamenica direktora Oxfama. Zbog načina na koji se ponela vezano uz seksualni skandal u koji su uključeni njihovi saradnici, Lorens je rekla da je posramljena i da preuzima punu odgovornost.

U izeštaju se navodi i da je lokalni direktor Oxfama za Haiti, Roland Van Hauvermajren tokom istrage priznao da je primio prostitutke u svojoj rezidenciji, vili koju je za njega unajmio Oxfam. Nije poznato je li Hauvermajren, koji je našao drugo radno mesto u sektoru, jedan od trojice optuženih. Hauwermajren od sada radi kao šef misije Akcije protiv gladi u Bangladešu. Iz Akcije protiv gladi navode kako su ga proverili te da iz Oxfama nisu rekli ništa o povredi etičkih standarda.

Kompanija Oxfam, koja ima gotovo 10.000 zaposlenih u više od 90 zemalja, u izveštaju navodi kako im je cilj biti što transparentniji u vezi ovih događaja, što od njih očekuje i Evropska komisija koja im je zapretila ukidanjem finansijskih sredstava.

 

 

Nedeljnik

POSTAVI ODGOVOR

*