Britanski mediji: Putin želi kontrolu nad Južnim kineskim morem

0

Predsednik Rusije, po mišljenju britanskog tabloida „San“, ozbiljno se bavi svojim uspostavljanjem kontrole nad Jugoistočnom Azijom.
„Putin povećava pritisak. Rusija i Kina će održati zajedničke vojne vežbe u Južnom kineskom moru. To sigurno ne bi bilo ništa neobično, da učesnici nisu odlučili da održe manevre praktično odmah nakon što je Haški sud odbio pravo Kini na sporne morske teritorije“, piše list.

Kinesko Ministarstvo odbrane ne vidi u treninzima ništa neobično, tvrdeći da se radi o običnim vojnim vežbama uz učešće prijateljskih zemalja radi uvežbavanja saradnje, i smatra da nisu usmerene ni protiv koga.

Međutim, „San“ je drugačijeg stava: „Putin podržava akcije Kine koja je upozorila SAD da ne prave žarište napetosti u regionu. Kina i Rusija imaju pravo veta u UN koje su više puta koristile tokom rasprava na različita pitanja u Savetu bezbednosti. Na primer, stav Kine i Rusije o Siriji  je suprotan stavu SAD i Evrope. Kina je faktički stala na ratnu nogu, izjavivši da nema nameru da odustane od pretenzija na Južno kinesko more — važan tranzitni čvor u regionu kroz koji godišnje prođe roba u vrednosti od pet biliona dolara. Za protivnike na vojnim vežbama Rusija i Kina su proglasile Vijetnam, Brunej, Maleziju, Filipine i Tajvan“, saopštava list.

„Kina je više puta optuživala Sjedinjene Države za stvaranje žarišta napetosti u regionu, šaljući svoje vojne brodove da patroliraju u ovima vodama. SAD su odgovarale da se samo brinu za slobodu plovidbe i da nemaju nameru da se mešaju u bilo kakve sporove koje nastaju između zemalja-suseda koje dele Južno kinesko more“, zaključuje „San“.

Sputnjik

POSTAVI ODGOVOR

*