Британски парламент расписао „конкурс за идеје“ на тему: ШТА ЋЕМО С БАЛKАНОМ

0

Одбор за међународне односе британског парламента покренуо је расправу о будућим односима Велике Британије и Балкана с посебним освртом на приступ Лондона том региону после Брегзита.

Заинтересоване за учешће у расправи „После Брегзита: Велика Британија и Балкан“ Одбор је позвао да до 15. септембра доставе писане предлоге.

Политика Велике Британије према Балкану који је, како се наводи у позиву, после сукоба из деведесетих, остао регион нестабилности на границама ЕУ, до сада је у највећој мери била повезана с политиком ЕУ.

Са очекиваним изласком из Уније, Лондон је добио прилику да размотри значај Балкана за Велику Британију и да преиспита британски ангажман у том региону. Одбор наводи да у расправи треба да се размотре развој геополитичке ситуације у региону и изазови, последице по Велику Британију и какав треба да буде одговор британске владе.

Kако је наведено на сајту британског парламента, тема су и социјални, политички и економски изазови с којима се Балкан суочава.

Међу кључним питањима су који је британски интерес, директан или индиректан, на Балкану, какве су последице по НАТО тога што неке земље региона граде блиске војне и економске везе са Русијом и како Велика Британија може да подржи стабилност у региону. Учесници у расправи такође треба да понуде одговор на питање шта Велика Британија може да уради да помогне борбу против корупције и организованог криминала у региону, као и који су кључни економски изазови на Бакану и да ли Велика Британија ту може да има конструктивну улогу.

Kако је наведено у позиву, питања су бројна, али предлози за расправу не морају да садрже одговоре на сва.

Такође је препоручено да писани предлози не буду дужи од три странице. Рок за одговоре је 15. септембар, а јавна слушања ће бити одржана до октобра.

Одбор ће извештај са препорукама доставити горњем дому парламента у децембру.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*