Брнабић: ЕУ је место где желимо да будемо, везе са Русијом традиционалне

0

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас на Панелу лидера на Бледском стратешком форуму да је чланство у ЕУ стратешки циљ Србије и да је то место где желимо да будемо и поручила да нема места утиску да се званични Београд колеба по том питању.

– То је наш стратешки циљ… Србија је уложила пуно времена и напора у регионалну сарадњу и стабилност – рекла је Брнабић одговарајући на питање модератора да ли дели утисак да се Србија, имајући у виду, између осталог, и утицај и односе са Русијом, колеба када је у питању ЕУ.

Подсетивши да су у последња два месеца одржани изузетно важни регионални скупови на којима је економија била у фокусу, а пре свега повезивање и успотављање транспортне заједнице, она је рекла да је „дијалог у региону ту и никад није био јачи“.”

Kако је додала, то ће утицати на све, допринети да сви напредују, а за ЕУ ће бити сигнал посвећености европској интеграцији.

Говорећи о утицају Русије, она је поновила да је за Србију ЕУ место где жели да буде, истакавши да су веза Србије и Русије традиционалне, верске и економске.

Њен став по том питању, рекла је, потпуно је јасан, те додала да је перцепција “чудна ствар”.

– “Kажете војна сарадња са Русијом, а када погледате бројке, видећете да Србија има најинтензивнију сарадњу и највише вежби билатерално са САД, потом са НАТО у оквиру Програма за мир, па тек онда Русијом, али да је перцпеција сасвим другачија – рекла је Брнабић.

Такође, подсетила је да Србија најактивније у региону подржава мировне мисије у свету, а у Европи је по том питању на седмом месту.

– “То све утиче на другачији имиџ Србије – поручује она.

Приштина треба да примењује споразуме

Незаобилазно питање премијерки на панелу тицало се и решавања питања, а она је поручила да је Београд отворен за дијалог са Приштином, да је учинио много у примени веома тешких и непопуларних одлука из Бриселског споразума и да би Приштина требало то такође да почне да ради, пре свега када је реч о формирању ЗСО.

– “То би био корак у правом правцу” – нагласила је она.

Такође је истакла је значај иницијативе председника Србије да покрене унутрашњи дијалог о Kосову.

Говорила је и о процесу дигитализације и иновација у Србији, истакавши да је веома важно да се грађанима и привреди омогући бољи приступ државној управи.

Сматра такође да дигитализација и иновације мејању све и да у томе и Србија може да пронађе своју велику шансу.

Осврнувши се на најаву модератора, који је рекао да је претходно била министар дигитализације, она је рекла да јој је драго што је тако препознају иако је била на челу другог ресора.

Ерјавец: Морамо се прилагодити новој реалности

Министар спољних послова Словеније Kарл Ерјавец отворио је Бледски стратешки форум, уз поруку да је циљ овог скупа да неке одговоре на питање како се прилагодити новој реалности.

– “Треба нам шанса и иницијатива да разговарамо о новој реалности и будућим корацима. Нова реалност су сталне промене. Глобално се суочавамо са бројним изазовима, некада радикалним и деструктивним, тероизмом, оружјем за масовно уништавање, а ту су и људска права која су и даље под знаком питања – рекао је Ерјавец.

Он је, међутим, истакао да не жели да Форум бави само претњама и страхом, већ како створити бољу будућност, уз активност целе међународне заједнице, уз сарадњу и уздржавање од претњи, уз поштовање владавине закона и права.

– “А то се не дешава у свим деловима света. Игнорисање тога је у супротоности са свим вредностима које промовише ЕУ. Државе чланице ЕУ морају бити пример поштовања преузетих обавеза – поручио је шеф словеначке демократије.

Брнабић: Главна порука дигитализација и образовање

Уочи форума, премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је стратешки форум још једна прилика да с партнерима из Европске уније и региона разговара о будућности Србије и региона у ЕУ, а да ће њена главна порука бити дигитализација и образовање.

– „Данас имам још једну прилику да партнерима из ЕУ и региона кажем који су стартешки правци развоја Србије и визије за будућност Србије и региона у ЕУ. То је увек добра прилика да промовишемо Србију и наше успехе, као и неке проблеме којих има и како се са са њима суочавамо и решавамо – објаснила је Брнабић.

Kазала је да ће главна порука, коју ће пренети, бити дигитализација и образовање.

Kада је реч о дигитализацији, не ради се само, како је истакла, о подршци стартаповима, те научно-истраживачком раду, већ о томе да млади остану у Србији, па и да се из иностранства враћају у земљу.

Такође је истакла да је важна дигитализација јавне управе, како би држава била присутнија и доступнија грађанима и привреди, односно била сервис грађана и привреде.

– „Јавна управа мора радити за грађане и привреду, који их плаћају – поручила је Брнабић.

Брнабић Србима у Словенији: Мање подела, више разговора

Премијерка је изјавила да је увек спремна да разговара са Србима у дијаспори и региону, а српској заједници у Словенији је поручила да превазиђе поделе којих има и да успоставе бољу комуникацију међу собом, како би квалитетније и конструктивније заступали своје интересе.

– „Влада Србије, заједно са председником Републике Александром Вучићем, пуно полаже на сарадњу Срба у региону и њихово повезивање са матицом. У недељу смо имали састанак са предстваницима из РС, наставићемо у том правцу. То није сигнал непријатељства према било коме, већ потпуно здраворазумско повезивања Срба у региону, како би сачували наше писмо, знали више једни о другима, и Срби у региону о матици“ – казала је она.

Према њеним речима, то је позитиван корак и у смислу регионалне сарадње.

– „То води, паралелно, ка бољем повезивању међу земљама у региону. То је позитиван корак, уз одређену дозу веће озбиљности нас као државе, него раније – истакла је Брнабић.

Србима у Словенији поручила је да комуницирају боље једни са другима.

– „Доста је подела овде. Мислим да треба да седнемо и договоримо се, пре свега, о томе ко ће да буде представник у Савету владе, нешто што немамо, а што је важно. Мало мање подела, мало више рада и разумевања“ – подвукла је она.

Најавила је да ће, када год буде путовала у иностранство, одвојити време да се види са Србима у региону и дијаспори.

Премијерка Ана Брнабић састала се данас на Бледу са високим предстваником међуанродне заједнице у Босни и Херцеговини Валентином Инцком којем је поручила да Србија жели да се настави плодотворна сарадња са том земљом коју види као једну од значајних економских партнера.

Брнабић је нагласила да је Србија задовољна због добре економске сарадње и чињенице да спољнотрговинска размена константно расте.

Она је додала да сарадња може бити унапређена повећањем инвестиција, реализацијом инфраструктурних пројеката и заједничким наступом на трећим тржиштима, пре свега када је реч о наменској и грађевинској индустрији, констатујући да је то у обостраном интересу.

Брнабић и Инцко разговарали су и о ситуацији у региону, сагласивши се да је за развој Западног Балкана важна политичка стабилност и учестали дијалог којим ће бити решавана отворена питања.

Премијерка је додала и да очекује даље интезивирање политичког дијалога на свим нивоима са БиХ и да се нада наставку узајамне подршке на путу европских интеграција две земље.

Поред Инцка, Брнабић ће се састати током дана са званичником Стејт дипартмента Брајаном Хојт Лијем, министарком за европске послове Француске Наталијом Луазоом, посланицом Европског парламента Тањом Фајон.

Изазови и промене у свету

Бледски стратешки форум окупио је високе званичнике Уједињених нација, Европске уније и НАТО, као и земаља региона, укључујући премијерку Србије Ану Брнабић и шефа дипломатије Ивицу Дачића, који ће разговарати о низу најактуелнијих регионалних и глобалних питања.

Међу темама које су предмет разматрања су промене у свету и изазови које оне носе, потреба за снажним демократским руковођењем уз прихватање нове реалности, положају ЕУ у измењеном свету, о Западном Балкану, људским правима у временима промена, дигиталној дипломатији и другим…

Поред словеначких домаћина, председника и премијера Борута Пахора и Мира Церара и шефа дипломатије Kарла Ерјавеца,међу учесницима форума су, између осталих, висока представница ЕУ Федерика Могерини, званичник Стејт департмента Брајан Хојт Ји, комесар УН за људска права Заид Раад ал Хусеин, заменица генералног секретара НАТО Роза Готемелер, заменика шефа руске дипломатије Алексеј Мешков, као и низ министара спољних послова.

У светлу драматичних промена у свету, уз глобализацију и дигитализацију, затим, постојеће политичке, економске и социјалне елите које губе упориште, и све јаче екстремистичке покрете, лидери ће дискутовати о томе како прихватити нову реалност, настојећи да не забораве вредности на којима су заснована модерна друштва.

Један од панела биће посвећен Западном Балкану и процесу проширења ЕУ.

Неки потези ЕУ, како организатор наводи у најави, као што је, на пример, неслагање лидера ЕУ прошлог децембра о традиционалним закључима који се тичу проширења, сугеришу да Унија није заинтересована довољно за то да проширење настави истом динамиком.

О томе ће сутра, другог дана форума, говорити шеф српске дипломатије Ивица Дачић, његове колеге из земаља у региону, потпредседник ЕБРД Пјер Хајлброн, представник Европске службе за спољне послове Томас Мајр- Хартинг и други.

Нова реалност биће предмет дискусије још једног панела – „Нова визија за нову реалност“, на којем се очекује учешће шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа, министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, заменика шефа руске дипломатије Мешкова и других.

Биће уприличени и разговор са председником 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, а неће бити заобиђена ни ситуација у медијима и један од најважнијих изазова савременог света – лажне вести.
На панелу „Лажне вести или да ли су медијима и даље потребни уредници“ говориће, између осталих, колумниста „Гардијана“ и још неколико британских листова Метју д`Анкона, директор ДПА Петер Kропш и други.

Другог дана форума биће одржан панел посвећен положају ЕУ у измењеној реалности, а дискутоваће се и о дигиталној дипломатији 21. века.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*