Брнабић: Лаж да је у бирачки списак уписано 800.000 грађана више

0

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић је изјавила данас да није тачна информација која се појавила у медијима да је у бирачки списак уписано око 800.000 грађана више, и додала да је постојећи списак до сада најбоље ажуриран.

Брнабић је одговарајући на питања новинара рекла да ће то министарство данас објавити званично објашњење, „јер није добро за државу да се лицитира са бирачким списком”.

„Не знам како бих то прокоментарисла, то није тачно. Мислим да се то гледа прилично паушално. Није релевантно поредити попис становништва и јединствени бирачки списак”, рекла је она.

Како каже, бирачки списак има недостатке и оне су углавном зато што се пре 2012, када је донет Закон о јединственом бирачком списку, он водио на локалу.

„Тако да су и те грешке са локала, које су тада биле, пренете у јединствен бирачки списак, а који се од тада ажурира. Тренутно, какав год био, он јесте најбоље ажуриран од било ког у претходном периоду”, навела је Брнабић.

Што се тиче гласова у дијаспори, додаје, ти грађани се пријављују ако желе да гласају, а ако не постоји довољан број бирача онда се, нажалост, не отвара то бирачко место.

„Тако је увек било и ту имате одређен број бирача, односно дискрепанцу између бирачког списка, пописа и оног колико људи је изашло да гласа. Тако да ми се чини да се пореде неке ствари које су неупоредиве”, нагласила је Брнабић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*