Брнабић: Надам се да нећемо морати да употребимо војску, али је то једна од опција

1

ПРЕМИЈЕРКА  Ана Брнабић негирала је данас да Србија крши Цефта споразум и додала да је била наивна када се уздала у албанског премијера Едија Раму да ће опоменути или позвати Приштину да се уразуми по питању увођења такси на робу из Србије и БиХ.

„Слажем се са Рамом јер је признао да је ненормално повећање такси од 100 одсто“, рекла је премијерка на конференцији за новинаре, на којој је одбацила Рамине тврдње да је увођење такси последица тога што је Србија кршила Цефта споразум.

Брнабић је изјавила да је ненормално да у 21. веку производи имају националност и да људи пале кекс јер је српски, а да Срби на Косову и Метохији за предстојећу Нову годину и Божић немају грејање, храну и лекове.

„Да ли се јавио Савет Европе о кршењу људских права? Ми не знамо колико имамо мазута за грејање школа и болница“, рекла је она.

Она је новинарима у Влади Србије рекла да је ненормално да у Европи у 21. веку 14 дана Срби на Косову и Метохији немају информисање на сопственом језику.

„Ја сам причала о томе са ОЕБС-ом. Да ли су они то осудили? Нисам чула од њих ништа“, рекла је она.

Премијерка је рекла да Србија и даље чека објашњење да ли је увођење такси на робу уследило због неуспешног покушаја да се Косово учлани у Интерпол или због тога што је Србија наводно прекршила Цефта споразум.

Ана Брнабић је рекла да су потези Приштине „политика 19. века“ и да Београд и Приштина имају различите визије приоритета.

„Мој приоритет су школе, а њихови пушке“, рекла је Ана Брнабић.

Она је рекла да је Приштина замерила Србији да крши Бриселски споразум на пољу енергетике, у којем пише да када се оснује Заједница српских општина (ЗСО) онда та заједница региструје српске компаније не северу Косова, али је указала да ЗСО још није основана.

„Они кажу да ми кршимо Бриселски споразум а били смо спремни четири пута да наша Електропривреда поднесе захтев за регистровање компаније“, казала је она.

Премијерка је рекла да је јуче српски тим имао први незванични састанак са представницима Унмика због захтева који је она поднела 27. новембра Цефти.

„Следећи корак је да Србија предложи место и време састанка што ћемо урадити у наредних 24 сата“, рекла је премијерка.

Ана Брнабић је казала да се Србија ослања на Кипар који ће покренути званичну процедуру због кршења Споразума о стабилизацију и придруживању Косова.

         Скоро сви албански производисе праве од сировина из Србије

Србија губи месечно 42 милиона евра због такси од 100 одсто које је увела Приштина на робу из Србије, изјавила је данас премијерка Србије Ана Брнабић.

„Тај губитак није ни приближан ономе што губе Срби на Косову и Метохији због неразумне одлуке власти у Приштини“, казала је Брнабић на конференцији за новинаре у Влади Србије.

Она је истакла да се Срби на Косову сада осећају још мање сигурно и више дискриминисано него 6. новембра, када су уведене таксе од 10 одсто на робу из Србије, и 21. новембра када су таксе повећане на 100 одсто.

„Не знамо да ли ће Србији на Косову и Метохији имати горива, лекове и храну због ове неразумне одлуке Приштине која је неразумна и према Албанцима“, казала је премијерка.

Истакла је се скоро сви албански производи праве од сировина из Србије.

             Надам се да Србија неће

         морати да употребити војску

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас поводом најаве формирања косовске војске да се нада да Србија неће морати да употреби своју војску, али да је тренутно то једна од опција на столу зато што се не може гледати ново етничко чишћење Срба.

„Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али је у то у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује иако (премијер Албаније) Еди Рама на њих позива“, казала је Ана Брнабић новинарима у Влади Србије.

Она је казала да је Србија од када је Александар Вучић постао премијер улагала у подизање одбрамбених капацитета, јер су били девастирани.

„Када неко зна да имате јаку војску онда мора са вама да седне и разговара“, рекла је Ана Брнабић.

Председник Србије Александар Вучић недавно је рекао да Албанци планирају да формирају косовску војску 14. децембра.

(Бета)

 

1 КОМЕНТАР

  1. Изјава: „Надам се да нећемо морати да употребимо војску, али је то једна од опција“ је изречена и овако и онако, а добро би било да од војске Брнабићeва и Вулин буду што даље, они су за војску аналфабете I врсте.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*