Брнабић: Наредне године 5.000 мање запослених у јавној управи

0

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић најавила је за наредну годину 5.000 мање запослених, а фокус ће бити у Министарству просвете и Министарству здравља, како би се смањио број немедицинских радника.

Брнабићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, навела да у овом тренутку у јавној управи, државној управи, локалној самоуправи и локалним комуналним предузећим, дакле све осим републичких јавних предузећа, има 425.683 запослених.

„То је за 23.600 људи мање него децембра 2014. године када смо кренули у рационализацију, што је смањење за од 4,7 одсто укупног броја људи“, наглашава Брнабићева.

Напомиње да од децембра 2014. године, закључно са новембром 2016. године, 5.380 људи су додати на основу Уговора о делу и привремено-повременим пословима.

„Што се тиче републичких јавних предузећа то је 147.000 људи, дакле и то је оно што ће 2017. године бити фокус даље рационализације“, истиче министарка.

Најављује 5.000 мање запослених наредне године у јавној управи.

„Код нас за 2017. годину то је нека бројка од 5.000 људи, а највећи фокус ће бити у Министарству просвете и Министарству здравља, да се смање немедицински радници, а истовремено да се повећа број медицинских радника“, истиче Брнабићева.

Када је реч о намерама које је Влада послала ММФ-у, у којима се наводи смањење броја запослених у основним и средњим школама за три одсто, министарка каже да је то амбициозна процена.

„Ми у Министарству управе и локалне самоуправе мислимо да је три одсто у просвети јако амбициозно, заједно радимо са колегама из Министарства просвете на акционом плану“, објашњава Брнабићева.

Истиче да би волела да се престане са навођењем бројки, као и да је суштина на реорганизацији.

„Јако волела да сви престанемо да причамо о једноставним бројкама, зато што се не ради више о томе. Морамо да радимо сада на реорганизацији о чему ми сада причамо и са Светском банком и са Европском унијом и са ММФ-ом“, указала је Брнабићева.

Када је реч о републичким јавним предузећима, министарка каже да Министраство грађевине и Министарство привреде, заједно са кабинетом премијера, имају велики фокус на рационализацији у тим предузећима.

Тврди да нису релевантне бројке колико људи је отишло у пензију, а колико је добило социјални програм.

„Не бих ишла у бројеве у том смислу, није ми то било релевантно“, каже Брнабићева.

Министарка сматра да је важно што су испуњени договори са Међународним монетарним фондом.

„Важно је да смо испунили све што је договорено са ММФ-ом, да смо направили уштеде у буџету Србије. Чисте стуктурне уштеде због овога су износиле 38 милиона евра“, наводи Брнабићева.

Говорећи о најавама да би број запослених у јавној управи требало да буде смањен за 75.000, Брнабићева каже да је то била једна одокативна метода одређивања колико има вишка људи.

„Доказ да је то била одокативна метода је да ако смо ми од тог тренутка смањили јавну управу за 23.600 људи и у овом тренутку имамо државну управу, апарат који на сто становника има 6,5 државних службеника што је много мање него ЕУ која има 8,5 службеника, онда то говори да ви са 75.000 људи мање не бисте више имали државну управу и не бисте могли да пружите услуге грађанима и привреди“, истиче министарка.

Тврди да ће неки људи морати да промене врсту посла.

„Неки људи ће морати да промене врсту посла којом се баве, неки ће задржати своје послове али ће морати да буду много ефикаснији и у принципу ћемо сви морати да будемо према грађанима много љубазнији“, закључила је Брнабићева.

 

 

RTS

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*