Брнабић: Не знам да ли је бесмисленија прича да водим владу због сексуалне орјентације, или да нисам достојна функције због тога

0

Србија и њене инситутуције одлучно стоје иза својих грађана једнако штитећи њихова права, без обзира да ли припадају већини, или су по рођењу, оријентацији или личном одлуком, припадници неке од мањинских група, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић.

Она је на Међународној конференцији о злочину из мржње и говору мржње рекла да нема проблем са критиком, али да јој смета неутемељена критика која се заснива на површним оценама.

– Не знам да ли је бесмисленије када се чује да због другачије сексуалне оријентације нисам достојна да водим владу, или да сам постављена да водим владу управо и само због тога – рекла је Брнабић.

Наводећи да је несумњиво опао број физичких напада на особе које се разликују од већине, она је истакла да је једнако важно да „престанемо да се повређујемо речима“.

– Kао грађанка желим да живим у друштву, у коме је Парада поноса вест на нивоу информације која се односи на затварање улица за саобраћај. Да тај догађај буде значајан онима који га организују и грађанима који у њему желе да учествују, без вишемесечних тензија пре и после њега – истакла је Брнабић.

Ово друштво је, каже, имало снаге да направи искорак и, од средине која се није либила да покаже физичко насиље над неистомишљеницима, направи атмосферу која није претећа и не угрожава све оне који ће у недељу мирно прошетати улицама Београда.

– И све то за мање од 15 година – истакла је премијерка.

Брнабић каже да је као представница државе поносна што Србија има усвојене антидискиминационе законе и што извештаји релевантних међународних тела и организација потврђују да се област људских и мањинских права у Србији унапређује.

Према њеним речима, ниво дискриминације мањинских група и припадника националних заједница је у опадању.

Мијатовић: Нисмо научили из грешака

Бивша представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је данас у Београду да насиље почиње речима и да регион Западног Балкана то зна боље од других народа у Европи.

– Још лечимо ожиљке говора мржње. И даље нисмо научили на тим грешкама и злочини из мржње дешавају се на улицама, и даље нисмо друштво које себе може да назове потпуно демократским и слободним – рекла је Дуња Мијатовић на конференцији о злочину из мржње у оквиру Недеље поноса.

Она је рекла да је једна од четири особа из ЛГБТ заједнице искусила неки облик злостављања и додала да Србија има добре законе, али да их треба спроводити.

– Морамо да отворимо своје умове, али пре свега срце. На Балкану наши умови су још затворени. Увек стојим са ЛГБТ заједницом и борим се за њихова права. Љубав је љубав, кажемо на било ком језику у овом региону, али желим да пошаљемо јаку поруку свету око нас – рекла је Дуња Мијатовић и позвала учеснике конференције да узвикну „лове ис лове“.

Милетић: Проблем приступ правди

Директор за Европу Цивил рајт дифендерса (Цивил Ригхтс Дефендерс) Горан Милетић као пример говора мржње навео је графит у центру града на којем пише „Смрт пе*ерима“, а који је исписан на зиду вртића 2009. године.

– Тај графит је симбол свега, он је написан 2009. године. Он стоји и дан данас и изгледа да никоме не пада на памет ни да истражи ко га је написао, нити да га уклони – рекао је Милетић.

Он је рекао да у судовима често постоји неразумевање за злочин из мржње и да приступ правди остаје велики проблем, јер све зависи од тога на кога странка „налети“, додавши и да није очекивао да у Скупштини Србије чује тонове који имају призвук говора мржње и да је такво излагање имао покрет Двери.

Милетић је казао да према истраживањима четвртина припадника ЛГБТ заједнице тврди да је физички нападнута, а да је више од 70 одсто изложено вербалним нападима, као и да су старије генерације много отвореније од ученика у средњим школама.

Пашалић: Србија није земља мржње

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је да је та институција увек подржавала и да ће увек подржавати ЛГБТИ популацију.

Он је рекао да је Србија крајем 2012. године увела казну за злочин из мржње, али да до данас није донета ниједна правоснажња пресуда за злочин из мржње на основу нечије сексуалне оријентације. Додао је да охрабрује чињеница да је Министарство унутрашњих послова одредило осам официра за везу са ЛГБТ заједницом.

Пашалић је казао да људи који говоре против ЛГБТ права и Параде, позивајући се на српску традицију, морају да знају да Србија никада није била земља мржње.

-Нећемо дозволити да Србија буде земља мржње. Наше окупљање у недељу неће утицати на оне који мрзе, окупљање је са циљем да се мотивишу равнодушни, да дигну свој глас против мржње и не дозволе да она превлада – рекао је Пашалић.

Директорка Владине Kанцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да је важно то што су активности у оквиру Недеље поноса одржане у Скупштини Србије и да је важно да су тамо дошли представници странака, као то и да се данашњи скуп одржава у Палати Србија.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*