Брнабић: Није нам јасно да неко може да слави „Олују“; Палма: Олуја је геноцид

0

Премијерка Ана Брнабић истакла је данас да Србији не може да буде јасно да неко може да слави операцију „Олуја“.
Брнабић је, на конференцији за новине, рекла да „не можемо да разумемо да неко слави што је тада практично етнички очишћена једна земља“.

„Ми ћемо одати почаст данас као Влада свим жртвама, и онима који су изгубили животе, али и онима који су изгубили домове и имовину у Хрватској“, казала је Брнабићева.

Обележавање ће, као и сваке године, бити достојанствено, истакла је премијерка.

ПАЛМА: ОЛУЈА ЈЕ ГЕНОЦИД

„Сваке недеље се нешто дешава у Хрватској што Србе подсећа на ‘Олују’, која и дана данас траје кроз проусташке поруке, спречавање повратка људи и имовине и дискриминацију на разне начине. Последњи економски напад на Србе и Србију је повећање такси на контролу воћа и поврћа из Србије са 12 на 280 евра, чиме је прекршен Споразум о стабилизацији и придруживању. Чини ми се да Хрватска све то што ради ради уз одобрење Европске уније чији је члан“, рекао је лидер Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Он је истакао да је Хашки трибунал ослободио одговорности команданте геноцида званог „Олуја“ , генерале Готовину и Чермака, под чијом командом је протерано готово све српско становништво из тадашње Крајине, њих око 300.000, а убијено 2.500 људи, од чега 1.500 цивила.

„Данас у Јасеновцу постоји табла са усташким знаком, у Хрватској се одржавају мисе за Анту Павелића, Срби се и даље прекрштавају као у време Алојзија Степинца, улице и тргови носе имена усташких великана, усташког певача Томпсона плаћа држава Хрватска да пева у Слуњу на Кордуну, где су све Србе побили у прошлом светском и последњем грађанском рату и запалили и отели сву српску имовину. Ово моје саопштење није упућено Хрватској јер она и не крије своје проусташко и антисрпско опредељење. Ово саопштење је упућено пре свега Немачкој, а затим и Европској унији и Сједињеним Америчким Државама. „Казните фашизам и усташтво и оне који су одговорни за злочине над Србима у последњем грађанском рату. Олуја је геноцид, а Туђман је завршио оно што је Павелић започео, а ви сте онда ћутали и сада ћутите и још покушавате да прогласите Степинца свецем. Вратите се на темељ Европске уније, а то је антифашизам“ , закључио је Палма.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*