Брнабић: Одлука Хрватске да врати таксе на старо је једино исправна одлука

0

Влада Србије поздравила је одлуку Владе Хрватске, да врати цене инспекцијског наџора за воће и поврће са 270 на 12 евра по биљној врсти.
Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да је одлука хрватских органа у економском смислу једино исправна, јер су повећањем цена и једностраним одлукама штету трпеле све земље региона.

– Враћање цена на пређашни ниво допринеће релаксацији односа међу државама у региону, истакла је премијерка Брнабић. Сарадња у свим областима важна је за стабилност, а посебно за унапређење економског раста – нагласила је председница Владе.

Премијерка Брнабић апеловала је да се све стране убудуће уздрже од једностраних потеза, без консултација и договора са суседима.

– Током протеклих дана, потврдили смо да се сви проблеми и отворена питања могу решити дијалогом, на чему Србија увек инсистира, а посебно када је реч о сарадњи са суседима – рекла је Брнабић, наводи се у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.
Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић додао је да ће Влада Србије наставити комуникацију и сарадњу са министрима Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније.

Желимо да нам се у томе прикључе и представници Владе Хрватске, са циљем уклањања свих препрека и ванцаринских баријера између наших држава, изјавио је Љајић.
Он је истакао да су све земље региона појединачно релативно мала тржишта и да једино слободним кретањем роба, људи и капитала и стварањем заједничког економског простора можемо да обезбедимо развој и стабилност читавог региона.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић истакао је да се нада да оваквих ствари више неће бити и да су појединци „научили“ школу.

– Сваки пут кад неко доведе у питање извоз српских пољопривредних производа, на овакав начин, Србија ће искористити сва међународно дозвољена средства да се заштити. Трговина у региону је од великог значаја и нико не сме да се игра оваквим стварима, као Хрватска претходних дана – поручио је министар Недимовић.

Након одлуке хрватских власти о повећању цена инспекцијског наџора за 22 пута, председница Владе Ана Брнабић, на маргинама Самита Америчко-јадранске повеље, 2. августа у Подгорици, састала се са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, чиме је иницирала разговоре о решавању овог изузетно важног регионалног питања. Након иницијалног састанка премијера Србије и Хрватске, спорно питање решено је у веома кратком року, подсећа се у саопштењу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*