Брнабић: Постоји само један премијер

0

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да ће нова влада бити влада континуитета, као и да постоји само један председник Владе Србије

Она је за Спутњик рекла и да ће се са председником Србије Александром Вучићем консултовати као и до сада.

Упитана да прокоментарише наводе да ће одговорност у влади бити подељена и да ће потрпедседник Ивица Дачић бити задужен „за политицка питања“, Брнабић је рекла мисли да је од тога „можда направљена претерана фама“.

„Председник Владе постоји само један“, истакла је она ддоајући да је председник то све добро објаснио.

„Први потпредседник Владе Ивица Дацић је и министар спољних послова. Он свакако има знацајно више политицког искуства од мене и ја ћу се као председница Владе ослањати на његово политицко искуство. Са друге стране, велика је подршка и то што је председник Републике у складу са уставним овлашћењима цовек који представља земљу и у код нас и у иностранству. Свакако ћу да се ослањам и на његово искуство и знање и везе и углед који ужива у иностранству.

За мене се зна да сам јак тимски играц, јако пуно полажем на тим, тако да ћу се ослањати и на првог потпредседника Владе и на председника Републике и мислим да нема дилеме да ће то бити тим који ће радити у најбољем интересу Србије“, навела је Брнабић.

Она је рекла и да је довољно храбра да потпише и донесе тешке одлуке.

„Све тешке одлуке ће се доносити консензусом тих људи. Председник Републике је добио скоро 56 посто гласова градана Србије, он је неспорно огроман ауторитет. Градани су за њега гласали у последња цетири круга избора и сваки пут је добијао све више. И он и Српска напредна странка. Као председник Владе имам обавезу према граданима Србије да се у тешким одлукама консултујем са председником Републике и да цујем глас народа, што знаци и са Српском напредном странком, која је мене, као нестранацку лицност предложила и подржала за председника Владе. У том смислу је Србија, цини ми се, у сигурнијим рукама него што је икада раније била. Враћам се на то да немам проблем са доношењем тешких одлука, али да имамо паметне људе који ц´е заједно доносити храбре одлуке“, истакла је премијерка.

Према њеним речима, између ње и и Вучића за протеклих девет месеци никада није „зашкрипало“, мада су имали и различита мишљења и да је рамена аргумената изгледала одлично.

„Не мора да знаци да уколико некада имамо разлицита мишљења о неким стварима то „шкрипи“. Размена аргумената када се не слажемо изгледа одлицно, то је била најбоља страна мог рада као министра са тадашњим председником Владе.

Мислим да ће моје консултације као председника Владе са председником Републике, бити слицне ако не и исте. Са тим што ћемо се свакако консултовати око неких другацијих питања, али, видите, ја имам тим у који верујем. Консултоваћу се и са свим министрима у њиховим ресорима јер они сигурно више знају од мене у својим ресорима. Слушаћу тим, али на крају ћу ја „пресећи“. Али, не плашим се доношења одлука, јер ћу се пуно ослањати и на свој тим и на председника Републике. Имаћу консултације и са Српском напредном странком, која ме је подржала и дала ми већину у Скупштини за ову Владу“, рекла је Брнабићев.

Премијекра је изјавила и да није ни „проруски“ ни „америцки цовек“, да је „огроман патриота“, као и да да Србија има много тога да научи од Руса.

Такође је оценила и да у Србији „постоје ургетнија питања од Преамбуле Устава Србије“, као и да је апсолутно за војну неутралност.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*