Brnabić: Postoji samo jedan premijer

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će nova vlada biti vlada kontinuiteta, kao i da postoji samo jedan predsednik Vlade Srbije

Ona je za Sputnjik rekla i da će se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem konsultovati kao i do sada.

Upitana da prokomentariše navode da će odgovornost u vladi biti podeljena i da će potrpedsednik Ivica Dačić biti zadužen „za politicka pitanja“, Brnabić je rekla misli da je od toga „možda napravljena preterana fama“.

„Predsednik Vlade postoji samo jedan“, istakla je ona ddoajući da je predsednik to sve dobro objasnio.

„Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dacić je i ministar spoljnih poslova. On svakako ima znacajno više politickog iskustva od mene i ja ću se kao predsednica Vlade oslanjati na njegovo politicko iskustvo. Sa druge strane, velika je podrška i to što je predsednik Republike u skladu sa ustavnim ovlašćenjima covek koji predstavlja zemlju i u kod nas i u inostranstvu. Svakako ću da se oslanjam i na njegovo iskustvo i znanje i veze i ugled koji uživa u inostranstvu.

Za mene se zna da sam jak timski igrac, jako puno polažem na tim, tako da ću se oslanjati i na prvog potpredsednika Vlade i na predsednika Republike i mislim da nema dileme da će to biti tim koji će raditi u najboljem interesu Srbije“, navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je dovoljno hrabra da potpiše i donese teške odluke.

„Sve teške odluke će se donositi konsenzusom tih ljudi. Predsednik Republike je dobio skoro 56 posto glasova gradana Srbije, on je nesporno ogroman autoritet. Gradani su za njega glasali u poslednja cetiri kruga izbora i svaki put je dobijao sve više. I on i Srpska napredna stranka. Kao predsednik Vlade imam obavezu prema gradanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da cujem glas naroda, što znaci i sa Srpskom naprednom strankom, koja je mene, kao nestranacku licnost predložila i podržala za predsednika Vlade. U tom smislu je Srbija, cini mi se, u sigurnijim rukama nego što je ikada ranije bila. Vraćam se na to da nemam problem sa donošenjem teških odluka, ali da imamo pametne ljude koji c´e zajedno donositi hrabre odluke“, istakla je premijerka.

Prema njenim rečima, između nje i i Vučića za proteklih devet meseci nikada nije „zaškripalo“, mada su imali i različita mišljenja i da je ramena argumenata izgledala odlično.

„Ne mora da znaci da ukoliko nekada imamo razlicita mišljenja o nekim stvarima to „škripi“. Razmena argumenata kada se ne slažemo izgleda odlicno, to je bila najbolja strana mog rada kao ministra sa tadašnjim predsednikom Vlade.

Mislim da će moje konsultacije kao predsednika Vlade sa predsednikom Republike, biti slicne ako ne i iste. Sa tim što ćemo se svakako konsultovati oko nekih drugacijih pitanja, ali, vidite, ja imam tim u koji verujem. Konsultovaću se i sa svim ministrima u njihovim resorima jer oni sigurno više znaju od mene u svojim resorima. Slušaću tim, ali na kraju ću ja „preseći“. Ali, ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati i na svoj tim i na predsednika Republike. Imaću konsultacije i sa Srpskom naprednom strankom, koja me je podržala i dala mi većinu u Skupštini za ovu Vladu“, rekla je Brnabićev.

Premijekra je izjavila i da nije ni „proruski“ ni „americki covek“, da je „ogroman patriota“, kao i da da Srbija ima mnogo toga da nauči od Rusa.

Takođe je ocenila i da u Srbiji „postoje urgetnija pitanja od Preambule Ustava Srbije“, kao i da je apsolutno za vojnu neutralnost.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*