Брнабић са Алијем: Србија и НАТО за очување мира у региону

0

Председник Парламентарне скупштине НАТО Паоло Али рекао је да Србију и НАТО чврсто повезује заједнички интерес за очување мира и стабилности у региону Западног Балкана, а председница Владе Србије Ана Брнабић навела да је Србија, иако војно неутрална, спремна за сарадњу са Алијансом.

Брнабић је прецизирала да је Србија без аспирација ка чланству у НАТО или било којој другој војној алијанси у свету, али да је потврдила посвећеност даљем развоју сарадње са Алијансом и државама које чине ову организацију, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Она је истакла да је Србија показала да је одговоран партнер, спремна да сарађује са НАТО и другим међународним факторима, пре свега кроз учешће у програму „Партнерство за мир”.

Брнабић је истакла да је присуство КФОР-а на Косову и Метохији од изузетне важности за Србију, нарочито након недавног инцидента и хапшења директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића од стране специјалних јединица косовске полиције.

Представници делегације НАТО пренели су председници Владе да разумеју колико је питање Косова и Метохије осетљиво за Србију и истакли да је важно наставити са проналажењем трајног и одрживог решења.

Брнабић је оценила да је, упркос развијеним политичким односима и бројним областима сарадње са НАТО, однос српске јавности према Алијанси и даље оптерећен тешким наслеђем из прошлости, наводи се у саопштењу.

Нагласила је важност даљег јачања међусобне сарадње нарочито у области борбе против тероризма, трговине људима, као и организованог и сајбер криминала.

Договорен је и наставак заједничких активности у циљу повећања степена безбедности и размене знања и искустава. (Танјуг)

14

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*