БРНАБИЋ: Србија ће увек изабрати ЕУ, а не Русију!

0

Уколико Србија буде приморана да бира између ближих веза са Русијом и чланства у Европској унији, одлучиц́е се за ово друго, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабиц́ у интервјуу америчкој новинској агенцији Блумберг.

Брнабиц́ева је рекла да ц́е као премијерка наставити пут који је почео њен претходник, сада председник Србије Александар Вучиц́, да би припремила земљу за чланство у ЕУ до 2020, када јој се завршава мандат.

„ЕУ је тамо где ми идемо — то је јасно“, рекла је Брнабиц́ева.

„Ми имамо емотивне везе са Русијом због традиције, културе и вере“, навела је она и указала на то да у Србији велики број људи у потпуности доживљава Русију као нашег великог брата, нашег заштитника.

Према њеним речима, ова осец́ања се не могу занемарити, „али наш стратешки пут је ЕУ“.

Подсец́ајуц́и да је Вучиц́ одбио да прати одлуку Уније да уведе санкције Русији због Украјине, Блумберг наводи да Брнабиц́ева није могла да потврди да ли ц́е наставити тај став уколико буде угрожено приступање Србије ЕУ.

„Не могу то сада да коментаришем, јер је на Балкану веома тешко посветити се било чему. То је тежак регион“, рекла је Брнабиц́ева, за коју агенција напомиње да не припада ниједној политичкој партији и да је образована у САД и Британији.

Брнабиц́ева је рекла да постизање напретка у нормализацији односа са Приштином, како је навео Блумберг, сада зависи од тога да Приштина одобри неки степен аутономије Србима који живе на северу KиМ, а да ц́е на самом крају бити одлучено о питању статуса.

„Без обзира да ли смо у потпуности спремни 2020. да се придружимо ЕУ, то ц́е опет зависити од ЕУ да ли жели да прихвати нове чланице“, рекла је Брнабиц́ева.

Она је додала да никада није имала разлога да сумња да ц́е имати Вучиц́еву пуну подршку за тешка питања, али и одрешене руке да ради шта мисли да је најбоље.

На питање да ли ц́е моц́и да доноси одлуке без његовог надзора, она је рекла: „Била бих изненађена када не бих“.

Извор: Спутњик

Дневна газета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*