Брнабић: Србија неће игнорисати мере Хрватске

0

Србија ће још једном показати да је конструктивна и толерантна, али неће игнорисати Хрватске нове мере на српске производе и успеће да заштити наше произвођаче и извознике, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић

ПОДГОРИЦА – Србија ће још једном показати да је конструктивна и толерантна, али неће игнорисати Хрватске нове мере на српске производе и успеће да заштити наше произвођаче и извознике, поручила је данас премијерка Србије Ана Брнабић уз оцену да Хрватска тиме крши ССП.

Брнабић је, одговарајући на питања новинара у Подгорици, рекла да на Самит Америчко-јадранске повеље долази мање оптимистична и лошије расположена него када је пре извесног времена одлазила у Трст на Самит лидера западног Балкана.

Како је истакла мере које је увела Хрватска сигурно ће бити тема коју ће да покрене на радном делу састанка, јер потез Загреба, како каже, не иде у прилог регионалне сарадње.

„Причали смо пре месец дана у Трсту и две основне теме су биле инфратруктурно повезивање и економска сарадња. Направили смо регионалну привредну комору, постоји толико много ствари у којима сарађујемо и у којима смо сарађивали”, подсетила је Брнабић.

Председница Владе је констатовала да је Србија много пута показала да је и толерантна, и флексибилна, и конструктивна, али да јој се чини да сваке године, отприлике у време прославе оружане акције “Олуја” у Хрватској, из те земље стижу негативни сигнали.

„Ово је јасно кршење ШП-а. Ми смо као влада упутили ноту хрватској влади, односно министарствима пољопривреде и трговине, као и Европској комисији. Разговарамо и са осталим земљама на које се ово односи, како бисмо имали заједнички наступ према овом питању”, рекла је Брнабић.

Она је додала да, када неко повуче потез попут Хрватске, онда не може да се говори о економској интеграцији и сарадњи.

То нису ствари које треба да се дешавају у региону, рекла је Брнабић.

„Србија ће показати још једном да је конструктивна и толерантна, али нећемо ово игнорисати и успећемо да заштитимо и наше произвођаче и извознике“, поручила је Брнабић.

ПЕНС: БУДУЋНОСТ ЗЕМАЉА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА ЈЕ НА ЗАПАДУ

АМЕРИЧКИ потпредседник Мајк Пенс рекао је данас у Подгорици да је будућност земаља Западног Балкана на Западу.

Пенс је поручио да су сви савезници НАТО пођеднако значајни, те да у Алијанси сматрају да нема малих савезника.

Пенс је, након разговора с црногорским премијером Душком Марковићем, на прес конференцији у Вили Горица рекао да је велика част бити данас у Црној Гори, и заједнички прославити успех те земље у приступању НАТО савезу.

Други човек САД-а је рекао и да је црногорски пријем у НАТО „историјски успех само десет година након ваше независности“.

„И ми вам честитамо на том великом успеху. У НАТО-у постоје мале и велике земље, али ми сматрамо да немамо мале савезнике. Сви наши савезници су пођеднако значајни, и ценимо ваш допринос НАТО-у“, рекао је Пенс и поручио да је будућност Западног Балкана на Западу.

Премијер Марковић, у обраћању јавности након разговора с Пенсом, рекао је да је „данашњи дан потврда да се напоран и посвећен рад исплате“, те да је Црна Гора примјер за то.

Он је рекао да данашњи дан представља и потврду да снови постају стварно.

„Нашу судбину смо везали за вредности које промовише и брани НАТО савез. Данашњи дан је потврда да у међународној заједници не постоје велики и мали, једино кад је реч о величини и бројности неке земље, али не кад је реч о припадности идеалима“, рекао је Марковић, захваљујући се Пенсом што је то потврдио својим доласком у Црну Гору.

Марковић је уверен да ће „наши разговори додатно оснажити одлучност да обогатимо нашу сарадњу, прије свега на економском плану“.


МАРКОВИЋ ПОМЕШАО, ПА УМЕСТО ХОТЕЛ ХИЛТОН, РЕКАО КЛИНТОН

ЦРНОГОРСКИ премијер Душан Марковић од узбуђења у добродошлици америчком потпредседнику Мајку Пенсу направио је гаф рекавши да ће Самит лидера америчко-јадрансле повеље бити одржан у „хотелу Клинтон“, уместо „Хилтон“.

Иначе, Пенс који је јуче поподне допутовао у Црну Гору и сам је одсео у том хотелу.

„Очекујем отворену и конкретну размену мишљења лидера чланица америчко-јадранске повеље на специјалном самиту, касније током дана, у хотелу К… у хотелу Клинтон“, рекао је Марковић.

Посета Пенса у Црној Гори се доживљава као историјски дан, а Подгорица је трећа и последња станица на његовој европској турнеји.

На самиту америчко-јадранске иницијативе учествује и премијерка Србије Ана Брнабић, која ће имати одвојене билатералне сусрете са Марковићем и Пенсом.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*