Број деце у Србији мањи за 23 одсто

0

Број деце у Србији је 2016. године био 23 одсто мањи од броја утврђеног пописом становништва 2011. године, изјавио је данас на Копаоник бизнис форуму директор УНИЦЕФ за Србију Мишел Сен Ло.

Он је прецизирао да је број деце у том периоду опао за око 40.000 и додао да ће према неким проценама укупан број становника Србије до 2041. године пасти на 5,5 милиона.

„Србија се већ неко време суочава са негативним демографским трендовима. Радна снага се брзо смањује. Ниједна земља неће моћи да се такмичи у светској економији ако не уложи много више и ефикасније у своје људе, посебно у децу“, упозорио је Сен Ло на панелу „Фокус на људима – здрава економија“.

Он је упозорио да је 30 одсто ученика од 15 година функционално неписмено и да свако дете које не заврши средњу школу кошта државу кошта 40.000 и 70.000 евра, јер се губи приход од пореза и мора више да улаже у социјална давања.

Кумулативни годишњи губитак БДП-а, који произилази из чињенице да Србија има 1,8 милиона људи без средње школе, износи 4,5-7,5% БДП-а“, рекао је на Копаоник бизнис директор УНИЦЕФ за Србију Мишел Сен Ло.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*