Бруно Векарић узео 300.000 динара за један текст о Камбоџи „Црвеним Кмерима“?!

0

ЗАМЕНИК ТУЖИОЦА БРУНО ВЕКАРИЋ СА КОЛЕГИНИЦАМА РАЗРАДИО ПРАВИ БИЗНИС НА ГРБАЧИ СРПСКОГ НАРОДА

Векарић, Снежана Маловић и Јасна Шарчевић Јанковић шест година су издавали часопис који је финансирало Тужилаштво за ратне злочине, у ком су радили. Уредник листа био је Векарићев отац Ватрослав, који је примао плату од 30.634 динара

Бруно Векарић, заменик тужиоца за раме злочине, на чијем је челу годинама Владимир Вукчевић, наплатио је 300.000 динара за један текст у часопису који су издавали Центар за транзиционе послове, чији је он и оснивач, и Тужилаштво за ратне злочине, у ком ради!

Поред Векарића, оснивачи центра су Векарићеве колеге из штва: Снежана Маловић, бивша генераина секретарка у тужилаштву и ексминистарка правде, и Јасна Шарчевић Јанковић, координаторка за односе односе са јавношћу Тужилаштва за ратне злочине.

Паре од САД, Соње Лихт…

Наиме, Снежана Маловић, као генерални секретар тужилаштва, основала је Центар за транзиционе процесе (ЦТП), невладину организацију која је тесно сарадивала са тужилаштвом на издавачким пословима пуних шест година. Центар је био регистрован на адреси у Улици Зорана Ђинђића на Новом Београду (прецизна адреса позната редакцији), а власник стана је – Бруно Векарић! Занимљиво је да званична имејл адреса организације била је vekarije@eunet.rs, која је регистрована и као Векарићев приватан мејл. Центар је у сарадњи са тужилаштвом изадавао часопис „Правда у транзицији“ од новембра 2005. до маја 2011. године.

Центар за транзиционе послове је, према документима које имамо, од Фонда за Отворено друштво Соње Лихт ( власник Ђерђ Сорош) примио 68.000 долара за пројекат издавања часописа „Правда у транзицији“ између августа 2005. и августа 2006. А Сједињене Америчке Државе су Тужилаштву за ратне злочине донирале 16.800 долара на основу трошкова издавања истог броја тог часописа, о чему су Наше новине јуче писале. У 2010. годину ЦТП-у су одобрена средства из Фонда за отворено друштво (за период од 15. фебруара до 31 марта 2008. ) у износу 527.841 динар.

Да су Векарићевом центру стизали прилози са свих страна сведочи чињеница да су ауторске текстове плаћали баснословним износима, па је тако оснивач ЦТП-а и заменик јавног тужиоца Бруно Векарић ауторски текст о „Црвеним Кмерима“ наплатио својој организацији невороватних 300.000 динара.

Текст о суђењу за ратне злочине у Камбоџи има нешто мање од 8.000 карактера, што значи д аје Векарић плаћен 39. динара по слову за овај текст!

Зарненик тужиоца је у центру запослио и свог оца Ватрослава Векарића, бившег дипломату и члана Спољнополитичког савета Министарства спољних послова, који је од и. септембра до 31. децембра 2004. године био уредник часописа „Правда у транзицији“ и примао десет пута мању плату од сина, у износу од 30.634 динара.

векарићев центар потпи-сао је са тужилаштвом уго-вор о суизда►аштву публи-кације „Речи и недела“ 2. но-вембра 2011. године, шест рнесеци након што је ЦТП избрисан из регистра Агенци-
је за привредне регистре! ЦТП је, како је речено у АПР-у, брисан јер није под-нео пријаву за ускладива-ње друштвене организације у овај регистар, у 2аконом прописанорн року, цдносно
до 22. априиа 2011. Векарич је био и уредник публикације „Речи и нецлела“, али из до закључења овог броја није нам стигао одго-вор на питање колики је био хонорар за овај посао.
Векарић у тексту који је напла-тио 300.000 писао о „Црвеним Кмерима“ и судењима у Камбоџи

Зарадио 550.000, а тражио да му тужилаштво плати 735 динара за паркинг

Поред хонорара од 300.000 динара, Векарић у тужилаштву прима плату од око 250.000 динара. ипак, и поред зараде од пола милиона динара од матичне фирме – тужилаштва, тражио је да му се исплате трошкови за паркирање у износу од 735 динара!

6.669 ДИНАРА ВРЕДИ СВАКА ВЕКАРИЋЕВА РЕЧЕНИЦА У ТЕКСТУ

Искористили рупу у закону

Ипак, иако је очигледно да су Векарић и сараднице лепо зарађивали од издаваштва, по тадашњим законима ова тројка није радила ништа нелегитимно, с обзиром на то да тужиоци и судије пре 2010. нису били обухвачени законом о борби против корупције, те за своје поступке не могу да одговарају.

Центар је био регистрован на адресу Векарићеог стана, а његов приватни мејл био је званична интернет адреса центра

Али Немања Ненадић, програмски директор Транспарентности, каже да би данас рад ове организације осујетила Агенција за борбу против корупције.

– Без обзира на то што данашња правила нису важила пре 2010. године и што није постојала законска забрана, очигледно је да би у читавој ствари било примерено да је тужилаштво само радило тај посао, а не да усмерава донације на организацију – рекао је Ненадић.

С обзиром на то да је рад Центра за транзиционе послове од 201о. до 2011. био обухваћен Законом о Агенцији за борбу против корупције, Наше новине послале су питање да ли су Маловићева и Векарић обавестили агенцију о свом деловању у ЦТП-у у тих годину дана. Њихови одговори нису стигли до закључења броја.

 

Наше Новине

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*