Бугарска диже оптужнице против миграната!

0

Бугарске власти подићи ће оптужнице против 19 избјеглица и миграната, након што су избили нереди у избјегличком центру у граду Харманли на југу те земље, најавила је гласноговорница бугарског тужитељства Румијана Арнаудова.

Оптужнице због хулиганизма бит ће поднесене против 18 страних држављана, док ће један одговарати због вандализма и паљења бугарске заставе, преноси Тањуг Радио Слободна Еуропа.

За ђело тешког хулиганизма предвиђена је казна затвора до пет година, док вандализам може бити кажњен са до двије године затвора.
Премјештај па протјеривање

Арнаудова је за Бугарски национални радио рекла како све указује да је главни разлог незадовољства миграната била њихова жеља да напусте Бугарску и преко Србије отпутују у Западну Еуропу.

Директор кампа Димитар Захаријев рекао је да су животни увјети у центру регуларни и да је главни узрок побуне жеља миграната да наставе даље према западноеуропским земљама.

Захаријев је негирао наводе да је исхрана у мигрантском центру недовољна и рекао да мигранти добивају три оброка дневно.

Бугарски премијер Бојко Борисов у петак је рекао да ће тисућу миграната, који су се сукобили с полицијом у четвртак, бити премјештено из највећег избјегличког кампа у Бугарској у бивше војне бараке недалеко од границе с Турском, прије него што буду протјерани.

Све неопходне припреме ће бити урађене идућег тједна тако да „можемо да изолирамо оне који не желе поштовати правила“, рекао је Борисов тијеком посјета избјегличком кампу Харманли.

У том кампу смјештено је више од 3.000 миграната, углавном из Афганистана, али и из Сирије.

Изгредници – млади Афганистанци који су бацали камење на полицију, бит ће премјештени у објект затвореног типа код турске границе.
У сукобима суђеловало 1.500 миграната

„Они ће бити протјерани из Бугарске што прије“, рекао је Борисов, додавши да ће први зракоплови с афганистанским мигрантима кренути из Бугарске у просинцу.

У кампу Харманли ће, према његовим ријечима, идуће године остати само обитељи из Сирије.

Најмање 24 озлијеђена полицајца и 300 ухићених миграната резултат је сукоба избјеглица и полиције у највећем мигрантском кампу Харманли у Бугарској, на граници са Турском, приопћили су претходно дужносници.

У сукобима је суђеловало близу 1.500 миграната.

Мигранти, већином Афганистанци, запалили су аутомобилске гуме и засули камењем око 250 полицајаца – припадника жандармерије, као и ватрогасце.

Ал Џазира

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*