Бугарска православна црква прихвата „мајчинство“ над македонском

0

Канонски непризната Македонска православна црква затражила је од Бугарске православне цркве да је призна као „црква-мајка“, пренијела је бугарска агенција БТА.

Бугарска православна црква саопштила је да ће помоћи МПЦ да стекне канонски статус.

У саопштењу синода наводи се да бугарска патријаршија, „свјесна своје свете дужности, предузима све неопходне кораке да сарађује и помогне МПЦ да код помјесних православних цркава успостави канонски статус“.

Ту одлуку је прочитао главни секретар Светог синода БПЦ, који је одбио да даље коментарише и да одговара на питања новинара.

Свети синод БПЦ је, такође, одлучио да именује комисију састављену од осам митрополита, који ће бити задужени за преговоре о статусу МПЦ.

МПЦ је до 1967. године била аутономна црква у саставу Српске православне цркве, да би тада донела једнострану одлуку о аутокефалности, коју није признала ниједна канонска православна црква.

Бугарски партијарх Неофит изјавио је тим поводом да БПЦ мора прихватити „пружену руку Македоније“.

„То је најмање што можемо да учинимо, јер они су наша браћа“, рекао је патријарх Неофит.

Македонски премијер Зоран Заев поздравио је одлуку БПЦ, оцијенивши је „крајње позитивном“.

„Као православни вјерник, срећан сам, али понављам да је Македонија свјетовна држава. Не мијешамо се у црквена питања. Ипак, то је веома позитиван корак и ја га поздрављам“, рекао је Заев, пренела је БТА.

Ројтерс оцјењује да одлука БПЦ представља корак ка признању МПЦ, што одражава укупно отопљавање односа између Софије и Скопља.

Британска агенција констатује да тај корак вјеворатно неће поздравити друге православне цркве, попут српске и грчке, као ни руска црква.

БПЦ би, међутим, могла унилатерално да призна МПЦ, што би свакако обрадовало бугарске националисте, додаје Ројтерс.

 Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*