БУГАРСКИ ПОЛИТИЧАР: Треба да будемо уз православну Србију

0

На локалном плану ово је рат против православља, Србије и Македоније, а глобално — против Русије. Америка ће свој посао обављати тућим рукама, а на Балкану су те туђе руке албанске», рекао је др Бисеров и нагласио да ће спас Србије и Македоније бити и спас за Бугарску

 

На почетку међународне конференције на тему «Хибридни ратови» у организацији Бугарског националног савета за мир проф. Нако Стефанов, председник Иницијативног одбора организације, позвао је на противљење НАТО политици милитаризма, који угрожава регионалну и националну безбедност.

У саопштењу се такође наводи да САД и њени савезници вештачки намећу напетост, покушавајући да створи непријатељску слику Русије, чиме се угрожава сигурност и територијални интегритет земаља у региону. Све ово ствара претњу регионалној сигурности и подразумева значајне трошкове за НАТО савез. Несумњиво, јачање војног присуства НАТО на границама Руске Федерације доживљавају у Москви као претњу својој безбедности.

Повећање активности у црноморском региону, као што су честе посете НАТО бродова, стварање «Црноморске флоте» и других, довела је до наглог погоршања односа са Русијом, изјавили су из бугарског Националног савета за мир.

САД намера да се измени Конвенцију Монтре што представља директну претњу Бугарској, јер ће то довести до ескалације напетости и пореметиће стратешку равнотежу у региону.

Спремност прилично великог дела бугарске «политичке елите» да обезбеди додатне могућности за скадиштење авиона и ракетног оружја НАТО, као и учествовање у стварању мултинационалне НАТО бригаде на југоистоку, претварају Бугарску у велику мету у случају опортунистичких акција НАТО-а и САД у војном сукобу са Русијом.

Др Мохамед Ибрахим председник Удружења Сиријаца у Бугарској, надовезао се на излагање и потврдио речи српског посланика Зорана Радојичића, који је такође учествовао на конференцији, у вези са сличностима у развоју сукоба, тактици, манипулацији и западној агресији на Сирију са агресијом на Србију, Југославију и друге земље.

Др Ибрахим је рекао: «У Сирији, видимо понављање истог филма, који смо гледали у Србији. Иста ствар. Манипулација. Исцениране акције чија су последица — цивилне жртве и уништење».

Нагласио је кривицу САД и Ције у сукобима последњих деценија и додао:»Груба доминација и непоштовање међународних норми, недостатак поштовања према другим људима и недостатак поштовања суверенитета других земаља је довело до повећања отпора појединих држава против америчке ароганције».

Др. Ибрахим је скренуо пажњу на неколико скандалозних случајева манипулације против Сирије. Он је такође покренуо питање наводног «хемијског напада» у Думи и истакао да су САД, Британија и Француска бомбардовали наводне залихе хемијског оружја, притом занемарујући чињеницу да ако је заиста то било складиште за хемијско оружје онда би удари само довели до огромног броја жртава.

Др Захари Бисеров, представник Бугарске националне асоцијације «Безбедност» је истакао да процеси који се дешавају на глобалном плану, односно сукоб између САД и Русије, могу да утичу на стање безбедности на Балкану.

«Део народа на Балкану је словенског порекла и православне вере, и ми пишемо и читамо писмом Ћирила и Методија, а руски, српски и бугарски језици су слични толико да можемо да се разумемо и без преводиоца. Подразумева се да ће носиоци наведених атрибута на Балкану бити подвргнути штетним ефектима Америке како би нас одвоји од сфере утицаја Русије», рекао је др Бисеров. Он је навео низ примера који терете САД и њене савезнике уа тешка кршења међународног права. Додао је да сви покренути процеси у Босни и Херцеговини, Албанији, Македонији и на Косову стварају услове за почетак рата.

«На локалном плану ово је рат против православља, Србије и Македоније, а глобално — против Русије. У овој ситуацији Америка ће свој посао обављати тућим рукама, а на Балкану су те туђе руке албанске».

«У предстојећим догађајима, Бугарска би требало да буде уз Србију и Македонију, раме уз раме против албанско-америчке агресије».

Др Бисеров је нагласио да ће спас Србије и Македоније бити и спас за Бугарску.

Народни посланик Скупштине Србије из странке «Двери» Зорана Радојичић говорио је претходно о агресији Запада и НАТО-а на Југославију и Србију — узроцима, методама и њеним последицама.

 

 

ИЗВОР: Бугарска редакција Њуз фронта

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*