Бугарски премијер: „Западне компаније према Источној Европи спроводе прехрамбени апартхејд“

1

Бугарски премијер Бојко Борисов оптужио је западноевропске компаније да Источној Европи испоручују прехрамбене производе и другу робу лошијег квалитета од онога што – под истим робним маркама – продају на тржиштима Западне Европе.

Борисов је сазвао специјално саветовање своје владе посвећено тој теми.

Борисов осудио такву праксу западних компанија и назвао је „прехрамбеним апартхејдом”. Још је упозорио:

„То је неприхватљиво и увредљиво. То је заиста рецидив апартхејда. Јер, ради се о томе да се за једне прави квалитетнија храна, а за друге – нас у Источној Европи – лошија”.

Влада Борисова има намеру да обави „контролну куповину намирница у продавницама Аустрије и Немачке и да квалитет купљеног упореди са квалитетом онога што исте фирме-произвођачи продају у Бугарској.

Министар пољопривреде, Румен Порожанов, изјавио је да су стручњаци његовог министарства већ покуповали потребне количине (за анализу) дечије хране, безалкохолних напитака, чоколаде и месних производа.

Додао је да ће „прехрамбено питање” бити приоритет Софије у време њеног председавања у Савету Европе које почиње 1. јануара 2018-те године.

У фебруару ове године је са сличном критиком мултинационалних компанија иступила влада Мађарске. Њени стручњаци су утврдили да велике западне компаније у Аустрији продају квалитетнију робу него у Мађарској.

Чак су објавили: „Паковања су иста, али су састојци различити”.

Удар Борисова на велике западне компаније утолико је симптоматичнији што је он један од најпрозападнијих бугарских политичара.

Изгледа да му је дојадило да Бугари буду „Европљани друге класе”.

Међутим, у случају са „прехрамбеним апартхејдом” не ради се само о томе што западне компаније на продаји „скупе лошије робе” додатно зарађују.

У све је уграђен и романо-гермаски вековни односа према Словенима. Председник владе Бугарске о томе не би смео да има илузија.

 

 

 

Итермагазин

1 КОМЕНТАР

 1. Мени су бугари као народ гадни-цигани пар екселанс.Мој једини боравак у тој земљи је био
  2006 августа месеца и реванш за квалификацију лиге европе; локомотива пловдив-ОфкБГД.
  Бугарима на карабурми ни длака са главе није фалила,ни једна увреда није изречена.Реванш се играо на обали црног мора у Бургасу а до утакмице ми навијачи романтичара смо провели у златним пјасцима.У сваку радњу сувенира да уђете продаје се исте мајице: са великим делом Србије припојеним бугарској
  На утакмици је за почетак било ок међутим у 2 ом полувремену са источне трибине-(ми навијачи романтичара смо били на северној ) кренуо је стампедо њихових навијача на нас уз урлике: „уби уби Србина“Срећом да је полиција ефикасно реаговала.По завршетку утакмице по
  изласку из бургаса 2 аутобуса навијача романтичара су били разлупани.
  бугарски шампион у кошарци левски је 2008г учествовао у аба лиги и на утакмици против кк партизана у софији стално се чуо већ уобичајен репертоар:“уби уби Србина“ и бугарски навијачи су улетели током утакмице на терен са циљем обрачунавања са кошаркашима партизана..играчи левског су својим телима бранили кошаркаше партизана

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*