Bugarski premijer: „Zapadne kompanije prema Istočnoj Evropi sprovode prehrambeni aparthejd“

1

Bugarski premijer Bojko Borisov optužio je zapadnoevropske kompanije da Istočnoj Evropi isporučuju prehrambene proizvode i drugu robu lošijeg kvaliteta od onoga što – pod istim robnim markama – prodaju na tržištima Zapadne Evrope.

Borisov je sazvao specijalno savetovanje svoje vlade posvećeno toj temi.

Borisov osudio takvu praksu zapadnih kompanija i nazvao je „prehrambenim aparthejdom”. Još je upozorio:

„To je neprihvatljivo i uvredljivo. To je zaista recidiv aparthejda. Jer, radi se o tome da se za jedne pravi kvalitetnija hrana, a za druge – nas u Istočnoj Evropi – lošija”.

Vlada Borisova ima nameru da obavi „kontrolnu kupovinu namirnica u prodavnicama Austrije i Nemačke i da kvalitet kupljenog uporedi sa kvalitetom onoga što iste firme-proizvođači prodaju u Bugarskoj.

Ministar poljoprivrede, Rumen Porožanov, izjavio je da su stručnjaci njegovog ministarstva već pokupovali potrebne količine (za analizu) dečije hrane, bezalkoholnih napitaka, čokolade i mesnih proizvoda.

Dodao je da će „prehrambeno pitanje” biti prioritet Sofije u vreme njenog predsedavanja u Savetu Evrope koje počinje 1. januara 2018-te godine.

U februaru ove godine je sa sličnom kritikom multinacionalnih kompanija istupila vlada Mađarske. Njeni stručnjaci su utvrdili da velike zapadne kompanije u Austriji prodaju kvalitetniju robu nego u Mađarskoj.

Čak su objavili: „Pakovanja su ista, ali su sastojci različiti”.

Udar Borisova na velike zapadne kompanije utoliko je simptomatičniji što je on jedan od najprozapadnijih bugarskih političara.

Izgleda da mu je dojadilo da Bugari budu „Evropljani druge klase”.

Međutim, u slučaju sa „prehrambenim aparthejdom” ne radi se samo o tome što zapadne kompanije na prodaji „skupe lošije robe” dodatno zarađuju.

U sve je ugrađen i romano-germaski vekovni odnosa prema Slovenima. Predsednik vlade Bugarske o tome ne bi smeo da ima iluzija.

 

 

 

Itermagazin

1 KOMENTAR

 1. Meni su bugari kao narod gadni-cigani par ekselans.Moj jedini boravak u toj zemlji je bio
  2006 avgusta meseca i revanš za kvalifikaciju lige evrope; lokomotiva plovdiv-OfkBGD.
  Bugarima na karaburmi ni dlaka sa glave nije falila,ni jedna uvreda nije izrečena.Revanš se igrao na obali crnog mora u Burgasu a do utakmice mi navijači romantičara smo proveli u zlatnim pjascima.U svaku radnju suvenira da uđete prodaje se iste majice: sa velikim delom Srbije pripojenim bugarskoj
  Na utakmici je za početak bilo ok međutim u 2 om poluvremenu sa istočne tribine-(mi navijači romantičara smo bili na severnoj ) krenuo je stampedo njihovih navijača na nas uz urlike: „ubi ubi Srbina“Srećom da je policija efikasno reagovala.Po završetku utakmice po
  izlasku iz burgasa 2 autobusa navijača romantičara su bili razlupani.
  bugarski šampion u košarci levski je 2008g učestvovao u aba ligi i na utakmici protiv kk partizana u sofiji stalno se čuo već uobičajen repertoar:“ubi ubi Srbina“ i bugarski navijači su uleteli tokom utakmice na teren sa ciljem obračunavanja sa košarkašima partizana..igrači levskog su svojim telima branili košarkaše partizana

POSTAVI ODGOVOR

*