БУРА ЗБОГ БАЈАГЕ: „Рат је прошао, од ХР праве џамахирију“

0

Вест да су се хрватска удружења ветерана побунила против наступа српског певача на Данима пива у Карловцу и да су спречили одржавање концерта брзо се раширила

Упркос најавама из априла да ће Бајага наступити на манифестацији „Дани пива“ у Карловцу, у званичном програму на веб сајту изостало је име српског извођача.

Менаџер „Бајаге и Инструктора“ Гане Пецикоза демантује да су уопште заказали концерт у Карловцу.

Хрватски медији су раније дошли до незваничних сазнања да је концерт Бајаге отказан због притиска хрватских бранитеља.

На почетној страници званичне веб презентације ове манифестације, уместо Бајаге је за 3. септембар најављен наступ хрватске групе „Хладно пиво“.

Међутим, на почетној страни веб сајта „Дана пива“ у Карловцу и даље стоји видео снимак објављен на „Јутјубу“ априла ове године у којем је Бајага представљен као део програма. Овом видео снимку може се приступити искључиво преко веб сајта манифестације, а не претрагом на „Јутјубу“.

Под категоријом „новости“ на овом веб сајту налази се и вест од 27. априла – „Објављена имена глазбеника за 2018. годину!“ – у којој се наводи да ће Бајага наступити четвртог дана ове манифестације у Карловцу.

Чак се и у видео снимку објављеном на „Јутјубу“ пре само два дана налази најава за наступ српског извођача.

Судећи по доступним информацијама на веб сајту манифестације отказивање Бајагиног наступа једина је промена у овогодишњем програму.

Разлог ове измене је, према незваничним сазнањима радија „Мрежница“, а што је пренео хрватски портал индеx.хр, притисак удружења хрватских ветерана.

То пише загребачки портал „Индекс“ о „забрањеном“ наступу Бајаге у Карловцу.

Хрватски медиј питао је Загрепчане шта мисле о таквој одлуци, имају ли нешто против наступа српских певача у Хрватској и сматрају ли да би бранитељи требало да имају утицај на културна дешавања.

„Као прво без текста сам, као друго већ сам љута. Ово ми је први дан у Загребу након две године и добијем овакву информацију. А недавно је био проблем и у Сплиту с Хладним пивом. Праве нам од државе џамахирију, зато се и селимо“, рекла је једна емигранткиња у посети домовини.

„Сцена би требало бити сцена, а не да се политика меша у то. Нека свира ко год хоће и где хоће. Само да није баш на националној бази“, рекао је један младић.

„Ја мислим да свако има свој круг који га подржава, а они којима то смета не морају га доћи слушати“, каже једна Загрепчанка.

„Наши наступају у Србији, па чему онда уопште гледати на то које је неко националности“, мишљење је једне девојке.

„Нисам ни за какве забране, ни Томпсона, ни Бајаге, ни било кога другога“, рекао је један господин који је у старту нагласио да је њему као католику толеранција најважнија вредност.

Око утицаја бранитеља, мишљења су подељена.

„Ја мислим да бранитељи у нашем друштву имају превише утицаја на све“, рекао је један човек, док је његова суграђанка имала другачије мишљење: „Ја мислим да да, заслужили су.“

„Мислим да не. Рат је давно прошао, сад би требало бити мира“, било је још једно мишљење.

„Њих не треба питати јер им тако дајемо превелику моћ. Хоће ли они онда одлучивати шта ће деца учити у школи?“, запитао се један грађанин.

„Не. Нека се држе рата, нека се држе прошлости, нека буду оно што јесу – бранитељи, а не да се мешају у ствари које немају везе с њима. Кажем то с поштовањем према њима, и мој је отац био бранитељ“, рекао је један младић.

„Дефинитивно не. Они јесу нама нешто дали, али сад ми имамо мале плате јер они имају велике пензије“, било је још једно мишљење.

„Битно је да имамо шта јести, а не да бранимо стално нешто. Немамо ми шта више да бранимо“, закључио је један Загрепчанин, пише „Индекс“

indeks.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*