Чачак: Просветни радници са транспарентом „Сви ми небитни професори“

0

ПРОТЕСТ „Један од пет милиона“ одржан је синоћ и у Чачку уз захтев председнику Србије Александру Вучићу да поднесе оставку.

Протесту је, према процени медија, присуствовало више од 1.500 људи, а протестну колону заједно са омладином предводили су чачански просветни радници који су носили транспаренте на којима је писало „Сви ми небитни професори“, „Министре, ја сам небитан професор“.

На протесту је говорио бивши судија Врховног суда Зоран Ивошевић који је рекао да је председник Србије Александар Вучић „изневерио Устав Србије иако се заклео да ће га поштовати“, и да је изневерио владавину права, без које нема ни правне државе.

„Као први потпредседник Владе Вучић је учествовао у закључењу Бриселског споразума са косовским Албанцима априла 2013. године. Тај споразум је неуставан што се види и из авиона“, рекао је Ивошевић.

Он је додао да српски преговарачи дугују грађанима одговор на питање да ли се Србија припрема да призна Косово као државу, пошто се тачком 14 Бриселског споразума обавезала „да му неће правити сметње на његовом путу ка Европи“.

Ивошевић је додао да се Вучић залаже за разграничење са косовским Албанцима, али да не каже шта под тим подразумева.

Један од организатора, чачански студент Факултета политичких наука Радиша Ћириман, рекао је да су захтеви протеста у Чачку слободни медији, фер и поштени избор, Србија без насиља, да се пронађу наручиоци убиства Оливера Ивановића и покушаја убиства Борка Стефановића.

Протест је протекао без страначких обележја, а могле су се видети само заставе Србије.

Грађани су носили пароле на којима је писало „Чачак без страха, један од пет милиона“, „Београде издржи, стижу Чачани“, „Разграничење = издаја“, „Вучић издајник“, „Оставка“, „Како спавате градоначелниче 2.500 квадрата приходовано, 2.500 младих и образованих расходовано“, „Морава је наше море, правда за Мораву“, „Буна против дахија“.

Окупљени грађани су узвикивали „Оставка“, „Лопови“, „Вучићу, лопове“, „Милуне, лопове“, „Вратите нам биоскоп“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*