Чак 38% Руса верује да је могућ напад на РФ, а ево за кога мисле да ће први напасти

0

ЧАК 38 ОДСТО РУСА ВЕРУЈЕ ДА ЈЕ МОГУЋ НАПАД НА РФ, А 60 ОДСТО ЊИХ – ДА ЋЕ АГРЕСОР БИТИ САД
Генерални секретар НАТО додатно прецизирао: „Јачање смо предвидели у кључним областима: тешка ратна техника, танковање керозина у ваздуху, повећање бројног стања, појачавање припрема за брзи прелазак на бојеву спремност“
Шеф обавештајне управе Пентагона Винсент СТЈУАРТ: „Русија у наредних 10 година може постати још борбено способнија и сигурнија у своје снаге. Не постоје услови за нову глобалну идеолошку конфронтацију, али Русија има намеру да стабилност обезбеђује под својим условима и да за то користи и Оружане снаге“

ГЕНЕРАЛНИ секретар NATO – Јенс Столтенберг – најавио је даље јачање западне војне алијансе.
Још конкретније, објавио је да пакт добити нове системе ПВО и авионе који ће бити у стању да дејствују „у добро брањеним зонама“.
Додатно је прецизирао: да ће то бити авиони који су у стању да се носе и са најбољом ПВО.
По завршетку заседања министара одбране алијансе, откривши да су се договорили о даљем јачању њеног борбеног потенцијала, додао је: „Јачање смо предвидели у кључним областима: тешка ратна техника, танковање керозина у ваздуху, повећање бројног стања, појачавање припрема за брзи прелазак на бојеву спремност“.
Генсек NATO је признао да ће током 2017. војни расходи унутар алијансе порасти доданих 4,3 одсто и да ће сумарно достићи 946 милијарди долара.
Амерички министар одбране Џејмс Матис – који је највећа зверка унутар NATO – објавио је „јачање потенцијала – од сајбер-безбедности до нуклеарног обуздавања“.
Још је са задовољством истакао: „Не сумњам да се крећемо у добром смеру“.
Столтенберг је, иначе, изјавио да је алијанса предложила Москви да се састане стални савет Русија-NATO и да тражи од руског војног врха потребне информације о белоруско-руским војним маневрима „Запад-2017“ планираним за септембар.

С обзиром на све ово, треба имати у виду да је Пентагон управо проценио да у Москви тврдо верују да Вашингтон жели да доведе до смене власти у Русији.
Ово садржи извештај обавештајне управе Министарства одбране САД „Војна моћ Русије“.
У том документу се наводи да подозрења Русије према Сједињеним Државама расту. Такође: да у Москви „дубоко неповерење“ изазивају америчка настојања срачуната на „ширење демократије по свети“.

У истом документу постоји и ова процена: „Кремљ је уверен да САД стварају фундамент за смену власти у Русији. Та увереност се додатно појачала поводом догађаја у Украјини. Москва је забринута и зато што покушаји САД да наметну сет прихватљивих међународних норми представљају претњу власти Кремља јер дају зелено светло страном мешању у унутрашње ствари Русије“.
У истом извештају се похвално говори о Оружаним снагама Русије у указује да су мобилније од совјетске армије која је зависила превише од великих војних формација и тешке ратне технике.
У овом контексту се истиче да Оружане снаге Русије великом брзином стичу способност да „изводе цео спектар савремених војних дејстава“. Шеф обавештајне управе Пентагона – Винсент Стјуарт – чак је упозорио свој државни врх:  „Русија у наредних 10 година Русија може постати још борбено способнија и сигурнија у своје снаге. Не постоје услови за нову глобалну идеолошку конфронтацију, али Русија има намеру да стабилност обезбеђује под својим условима и да за то користи и Оружане снаге“.
Последња руска анкета је показала да 38 одсто грађана РФ сматра реалном опасност од војног напада на РФ. А преко 60 одсто оних који тако мисле потенцијалног агресора види управо у Сједињеним Државама.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*