ČAK 70% SRBA NE PODRŽAVA NIJEDNOG POLITIČARA NITI STRANKU!

0

Malo smo pregledali statistike, popularnost i rejting političara, izlaznost na izborima u poslednjih 10 godina i lako smo ustanovili da oko 70% Srba danas ne podržava nijednog političara niti stranku!

Ovo je teško definisati. Činjenica da je stanje ovakvo je i dobro ali i loše. Naime, to što toliki veliki broj ljudi ne podržava nikoga je alarm za društvo, jer očigledno da sadašnja garnitura političara ne zadovoljava naše standarde. Loše je to što svi mi umesto da uradimo nešto, odustajemo od glasanja i sedimo kući. Tako dopuštamo manjini koja izlazi na izbore, da donosi pobedu određenim likovima a koje je Većina rekla da nisu pravi izbor!

Na taj način zapravo smo svi odgovorni za stanje u državi. Ali, ako kažemo da nijedan od političara nije dovoljno dobar onda ćete se sa pravom pitati: Pa za koga da glasamo onda? Nije problem u glasanju i izborima već u političkom sistemu. On nije dobro napravljen. Tako da ko god dođe na vlast ima prostora da se pokvari i nastavi gde su stari zaustavljeni. To se zapravo stalno i dešava.

Dakle moramo da počnemo od ovog trenutka sada! Političari koji su trenutno na vlasti moraju biti prisiljeni da donesu novi set mera i zakona u skladu sa interesom građana Srbije. To lepo zvuči ali je u praksi teško izvodljivo. Ali zašto? E, pa zato što ono pto je obično u našem interesu nije u interesu njih političara.

NOVI ZAKONI, PROMENA SISTEMA!

Političarima se mora staviti do znanja da su oni samo SERVIS ZA USLUGE, dovedeni na vlast da sprovode ono pto mi hoćemo. A ne da ih mi biramo a oni posle da nama govore šta je dobro za nas!
Uvesti zakon koji će ograničiti ljudima koliko dugo godina mogu da se bave politikom u Srbiji. Dakle, imaš najviše 5 godina mogućnosti da uradiš nešto nakon toga sledi ZABRANA bavljenja politikom i nemogućnost da dobiješ javnu funkciju.
Samo onaj ko je rođen na teritoriji današnje Srbije može da postane i njen predsednik. Na taj način ćemo pokazati da smo i mi dovoljno zreli kao i Amerikanci koji imaju ovaj zakon od samog početka svoje države.
Zabraniti političarima da ulaze u uprave sportskih klubova, nevladine organizacije ili slične strukture koje su u sukobu interesa sa politikom.
Zabraniti političarima da odu iz Srbije nakon što padnu sa vlasti u narednih 10 godina. Neka žive u sistemu i državi kakvu su stvorili. A ne da ovde naprave haos, pa posle da pobegnu u Monako ili Rusiju kao neki „eksperti“ koji su nas ojadili ranijih godina.
Raspisati REFERENDUM o svim važnim pitanjima vezano za pravac države. Dakle ne može jedan čovek sam da odluči da li Srbija treba da ide u NATO, sa Rusijom ili samostalno.
Plata svih političkih službenika u Srbiji ne sme biti veća od 2 prosečne plate običnog građanina. U to spada realna prosečna plata od 23.000 dinara a ne lažni prosek od 450 evra.

Dakle, ovo su samo neki od primera kako se menja sistem. Svaki političar makar bio i predsednik, mora da bude svestan da će još sutra biti smenjen ukoliko ne radi kako treba. Pošto imamo rasturen sistem, svi političari mogu da rade šta hoće godinama. Da prelaze iz jedne u drugu stranku, da krše obećanja, menjaju zakone i menjaju Ustav u skladu sa nekim tuđim interesima. To ne može!

Brojka od 70% građana nam bidi nadu da će upravo ta kritična većina jednog dana skapirati šta ne valja. Valjda ćemo tada i sebi priznati da ove sada političare interesuje samo NOVAC ali možda čak i više MOĆ i UTICAJ! Jer to je kao i sve ostalo BOLEST!

Ricochet

POSTAVI ODGOVOR

*