Чанак: Црква измишља да су Срби у Црној Гори угрожени

2

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине, Ненад Чанак, рекао је да вјерује да нема ниједног разлога да не дође до сусрета предсједника Србије и Црне Горе, Александра Вучића и Мила Ђукановића. Чанак сматра и да је Ђукановић, као човјек неупоредиво огромног политичког искуства на овим просторима бесконачно драгоцјен саговорник и саборац на рјешењу косовског питања.

 

Чанак је у интервјуу Викенд новинама рекао да сусрети предсједника Црне Горе и Србије морају бити уобичајена пракса, а у односима двије земљем, како је рекао, не види ништа што би било алармантно.

Актуелни политички моменат, сматра Чанак, „неће угрозити постигнуте односе Србије и Црне Горе“.

„Медијска хајка, која се тако може прочитати из Црне Горе, потиче од једног дијела политичара и цркве, а то смо знали и раније, само што је сада нешто гласнија. Чињеница је да како напредује процес рјешавања ‘косовског чвора’ тако се они који живе од тог чвора и његовог нерјешавања осјећају све угроженији. Ако мало боље прочитате изјаве, рецимо партријарха Иринеја, видјећете да суштински он Црној Гори замјера питање законске регулације којом се црква уводи у правни систем. У Србији црква нити плаћа порез, нити коме полаже рачуне, и ми се против тога бунимо већ дуги низ година. Црна Гора ту има много принципијелнији и квалитетнији став, и наравно да то онима који воле лов у мутном смета“, рекао је Чанак.

„халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква“

Црна Гора се, према његовом мишљењу, због ситуације око Косова потпуно незаслужено нашла на мети од раније познатих дежурних пљувача Црне Горе.

“Знамо и ко су и зашто то раде, знамо да су у највећем броју случајева то директни експоненти интереса империјалне политике актуелне руске администрације и великосрпски националисти који се утркују да од Републике Српске, Србије или Црне Горе створе најзападнију руску земљу на овим просторима. И наравно да им сметају они који се залажу за независну, суверену и надасве демократску Црну Гору и њену европску перспективу, као што им сметају и сви који имају проевропске погледе у Србији, и сви они у Републици Српској који су тренутно врло тихи, али сам сигуран да постоје, а који сматрају да је БиХ њихова домовина”, истакао је Чанак.

 

Говорећи о положају Срба у Црној Гори, Чанак каже како „халабуку око наводне угрожености Срба, као и око саме посјете њених представника из Црне Горе српским званичницима, ствара превасходно Српска православна црква“,.

„И то сигурно није никаква тајна”, рекао је он.

РТЦГ

2 КОМЕНТАРА

  1. Ма кога боле она ствар шта дебела усташка педерска свиња чанак мисли??Он је 5 колона усташки шпијун увек је бескрупулознпо сатирао све што је Српско и Српску цркву

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*