ЧАНАК: Када ћете затражити изручење Мирјане Марковић из Русије?

0

Њено изручење пуно би помогло у расветљавању политичке позадине убиства Славка Ћурувије и Ивана Стамболића, сматра председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ)

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак упитао је данас Владу Србије и надлежне државне органе због чега не подносе захтев за изручење бивше председнице ЈУЛ-а Мирјане Марковић из Русије.

– Потпуно је јасно да некадашња председница ЈУЛ-а и супруга Сободана Милошевића Мирјана Марковић избегава правду у Србији вољом и допуштењем надлежних органа у Русји у коју се сакрила пре петнаест година – оценио је Чанак у писаној изјави.

Он је позвао власти у Србији да јавности саопште „докле ће се чекати и када ће тачно, коначно, затражити њено изручење“.

Чанак је нагласио да од власти очекује и да од Русије затраже објашњење „како је било могуће да земља са којом Србија има пријатељске и партнерске односе пружа уточиште и азил особи за којом је Србија расписала Интерполову потерницу“.

– Чињеница је да је то питање руским званичницима требало да поставе све владе у протеклих десет година, али то не амнестира актуелну власт од обавезе да то учини – поручио је Чанак.

Он је додао да би, осим што је првостепено осуђена на казну од годину дана затвора због незаконите доделе станова, њено изручење пуно помогло у расветљавању политичке позадине убиства Славка Ћурувије и Ивана Стамболића.

Према Чанковом мишљењу, изручење Марковићеве би помогло и расветљавање покушаја атентата на Вука Драшковића и многа друга политичка убиства и прогона политичких противника.

– Надлежним органима би пуно тога могла да каже и о изношењу новца из земље, шверцу цигарета, ратовима и паравојскама, пљачкама друштвене имовине, хиперинфлацији и многим изборним манипулацијама – додао је Чанак.

Оценио је и да је „заштита коју јој пружа Русија, упркос Интерполовој потерници, „понижавање Србије и њених институција“.

 

telegraf

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*