Чанак: Косово је изгубљено ратом! А у Бриселу се води деобни биланс!?

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да грађани Србије морају да буду упознати да ли се у Бриселу у дијалогу Београда и Приштине "преговара о имовини и ако се разговара како се разговори зову - посебно то да ли је реч о деобном билансу".

0

„Моје питање је да ли се преговара о имовини? Ако да, како се зове кад се разговара о имовини? Ако се зове деобни биланс, значи да си признао да делиш са неким ко је равноправан, другим речима: признао си Косово. А у Србији то нећете чути због институционалних лажи да је Косово Србија, које мораш понављати као мантру“, навео је Чанак синоћ за сарајевску Фејс телевизију.

Чанак је у изјави подсетио на актуелне расправе у Србији да ли земља треба да се одрекне имовине на Косову или не, рудника Трепча, језера Газиводе и томе слично.

Лидер ЛСВ додао је и да је „Косово изгубљено ратом“.

Чанак: Судбина БиХ одредиће судбину Балкана

Председник ЛСВ изјавио је да ће судбина Босне и Херцеговине одредити судбину целог Балкана, јер би прекрајање граница те државе водило и променама граница других држава.

„Шта ће бити када крене прекрајање граница? А до тога ће доћи у случају дезинтеграције БиХ. Јер ако може БиХ, зашто не и други“, рекао је Чанак.

Он је оценио да референдум у Републици Српској (РС) може да се посматра као „војни маневар“ и као политичка припрема за локалне изборе, што је било „играње ватром“.

„Мислим да је то опасно играње ватром које мора осудити свако ко има и трага разума у себи“, рекао је Чанак и упитао да ли позив председника Србије Томислава Николића да референдум у РС-у не сме остати мртво слово на папиру значи да и у Војводини или у Санџаку може да се спроводи референдум упркос Уставном суду Србије.

Оценио је да се тиме позива на распад правног система, после чега је једино право које се спроводи „право јачега“, а како је додао „право јачега се може установити једино ратом“.

Према његовим речима, дестабилизација БиХ иде у прилог Русији, за коју је казао да улаже велика средства како би руске снаге победиле у Црној Гори.

„Геостратешки гледано, ако би се Србија, БиХ и Црна Гора претвориле у један комплекс непотопивог руског носача авиона и ракета, ви тиме делите ЕУ на западни и источни део“, оценио је Чанак.

Додао је да је суштинско питање да ли ће Србија да се одупре тежњама да постане „руска колонија и провинција која ће служити да се из ње прети окружењу“.

Говорећи о ситуацији у Војводини, Чанак је навео да Нови Сад сваке године добије више од 7.000 нових становника, што инсфраструктурно не може да издржи, док се други делови Војводине празне, па нове куће на селима коштају мање од 10.000 евра, јер нико неће ту да живи.

„А неће да живи, јер због централизације направљене у Србији све што није на коридору Будимпешта-Нови Сад-Београд-Ниш, што није ту успут, једноставно вене. А то није случајност“, оценио је Чанак.

Навео је да трећина Војводине и неки делови Новог Сада, немају канализацију, а да две трећине Војводине пије неисправну воду, док у појединим градовима и данас уместо асфалта постоји турска калдрма или земљани пут.

РТВ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*