Чанак: Негирањем геноцида у Сребреници умивамо се блатом

0

Ништа није учињено по питању подизања опште информисаности људи у Србији о томе шта се деведесетих заиста догодило и шта је суштински злочин национал-социјалистичког режима Слободана Милошевића“
Присуствоваћу комеморацији у Поточарима код Сребренице јер сматрам да је суочавање са прошлошћу, нарочито са њеним најмрачнијим странама попут сребреничке трагедије, услов бољег живота на овим просторима.

Ништа није учињено по питању подизања опште информисаности људи у Србији о томе шта се деведесетих заиста догодило и шта је суштински злочин национал-социјалистичког режима Слободана Милошевића“ Присуствоваћу комеморацији у Поточарима код Сребренице јер сматрам да је суочавање са прошлошћу, нарочито са њеним најмрачнијим странама попут сребреничке трагедије, услов бољег живота на овим просторима.

о је рекао у разговору за Данас председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак.

Према његовим речима, након демократских промена 2000. године нису урађене две најбитније ствари за наше друштво; једна је лустрација а друга суочавање са прошлошћу. По Чанковом мишљењу, велики део кривице за изостанак суочавања са прошлошћу сноси РТС, јер им није пало на памет да се позабаве отварањем свих питања која су оптерећивала регион деведесетих година.

– Уместо тога, на Јавном сервису се појавио серијал „равногорска читанка“. Ништа није учињено по питању подизања опште информисаности људи у Србији о томе шта се деведесетих заиста догодило и шта је суштински злочин национал-социјалистичког режима Слободана Милошевића и његових помагача – сматра Чанак.

Због таквог стања ствари, оценио је Чанак, данас у Србији имамо ситуацију да се с једне стране негира геноцид у Сребреници а с друге стране иде на некакву еквилизацију жртава. Он не схвата реченицу „било је жртава и са наше стране“ јер, како је казао, то нико не покушава да порекне.

Лидер ЛСВ-а осврнуо се на најављени скуп подршке Ратку Младићу који је полиција одобрила и који ће у Бањалуци бити одржан на дан комеморације сребреничким жртвама. Према његовом мишљењу, то најблаже речено не иде у прилог никоме, већ производи само даље тензије.

– Наравно да из свега тога следи да тензије у региону некоме одговарају, а када бих покушао да трагам ко би то могао да буде, прво што ми пада на памет је Русија. Знамо да они на простору Републике Српске и Србије имају значајан утицај, и због тога такав тип нестабилности Русији добро дође као „жетон“ у разговорима са Европском унијом и Сједињеним Државама – истакао је Чанак и додао да смо ми таоци глобалне политичке игре али и личних интереса оних који су деведесетих година стекли материјално богатство и друштвени статус.

Говоривши о пребројавању жртава и оправдавању туђих онима на сопственој страни, Чанак је казао да га то увек подсети на стару кинеску пословицу која гласи „ко правда свој грех туђим – умива се блатом“.

Упитан колико се ставови наше политичке елите, који се тичу територијалних претензија ка Босни и Херцеговини, разликују од оних које су неговали лидери из деведесетих, Чанак је оценио да су они крајње амбивалентни.

– С једне стране, имате актуелног председника Републике који о Босни говори као о партнеру, док с друге стране имате бившег председника који је недавно изјавио да ће једнога дана Република Српска бити у саставу Србије. Лично мислим да је било какав покушај нарушавања територијалног интегритета БиХ изузетно опасан, јер би то био преседан који би потпалио ратне пожаре широм југоисточне Европе – упозорио је Чанак.

о је рекао у разговору за Данас председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак. Према његовим речима, након демократских промена 2000. године нису урађене две најбитније ствари за наше друштво; једна је лустрација а друга суочавање са прошлошћу. По Чанковом мишљењу, велики део кривице за изостанак суочавања са прошлошћу сноси РТС, јер им није пало на памет да се позабаве отварањем свих питања која су оптерећивала регион деведесетих година. – Уместо тога, на Јавном сервису се појавио серијал „равногорска читанка“. Ништа није учињено по питању подизања опште информисаности људи у Србији о томе шта се деведесетих заиста догодило и шта је суштински злочин национал-социјалистичког режима Слободана Милошевића и његових помагача – сматра Чанак. Због таквог стања ствари, оценио је Чанак, данас у Србији имамо ситуацију да се с једне стране негира геноцид у Сребреници а с друге стране иде на некакву еквилизацију жртава. Он не схвата реченицу „било је жртава и са наше стране“ јер, како је казао, то нико не покушава да порекне. Лидер ЛСВ-а осврнуо се на најављени скуп подршке Ратку Младићу који је полиција одобрила и који ће у Бањалуци бити одржан на дан комеморације сребреничким жртвама. Према његовом мишљењу, то најблаже речено не иде у прилог никоме, већ производи само даље тензије. – Наравно да из свега тога следи да тензије у региону некоме одговарају, а када бих покушао да трагам ко би то могао да буде, прво што ми пада на памет је Русија. Знамо да они на простору Републике Српске и Србије имају значајан утицај, и због тога такав тип нестабилности Русији добро дође као „жетон“ у разговорима са Европском унијом и Сједињеним Државама – истакао је Чанак и додао да смо ми таоци глобалне политичке игре али и личних интереса оних који су деведесетих година стекли материјално богатство и друштвени статус. Говоривши о пребројавању жртава и оправдавању туђих онима на сопственој страни, Чанак је казао да га то увек подсети на стару кинеску пословицу која гласи „ко правда свој грех туђим – умива се блатом“. Упитан колико се ставови наше политичке елите, који се тичу територијалних претензија ка Босни и Херцеговини, разликују од оних које су неговали лидери из деведесетих, Чанак је оценио да су они крајње амбивалентни. – С једне стране, имате актуелног председника Републике који о Босни говори као о партнеру, док с друге стране имате бившег председника који је недавно изјавио да ће једнога дана Република Српска бити у саставу Србије. Лично мислим да је било какав покушај нарушавања територијалног интегритета БиХ изузетно опасан, јер би то био преседан који би потпалио ратне пожаре широм југоисточне Европе – упозорио је Чанак.

 

 

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*