Чанак позвао посланике из Приштине и Каталоније на међународни скуп

0
Председница Народне скупштине Маја Гојковић изјавила је да је Ненад Чанак, без икаквих консултација, на међународни скуп „Идејом ЕУ до мира и развоја“, поред парламентараца из Приштине, позвао и посланике каталонског парламента, али да је она тај позив зауставила.
Она је истакла да је тако спречен велики дипломатски скандал пошто би, да је позив реализован, то била увреда за Шпанију, земљу чији територијални интегритет и суверенитет Србија апсолутно подржава и која подржава територијални интегритет и суверенитет наше земље.

Према њеним речима, Чанак је, као председник скупштинског Одбора за европске интеграције, на скуп „Идејом ЕУ до мира и развоја“, који се одржава у Дому Народне скупштине, без консултација са њом и без њеног знања и чланова Одбора, позвао парламентарце самозване „државе Косово“, али и посланике шпанске покрајине Каталоније, која је одржала референдум о независности.

Објашњавајући како је позивница могла да буде упућена у Приштину и Каталонију, Гојковићева каже да је Чанак приватизовао организацију овог добро осмишљеног скупа, којем присуствују председници појединих парламената, министри, амбасадори, а ту су и шпански парламентарци.

„У разговору са запосленима у Одбору сазнала сам да су адресе за поједине потенцијалне учеснике овог скупа, којих овде нема после моје реакције, стизале директно из Лиге социјалдемократа Војводине.

То је био покушај ЛСВ да спроведе своју, а не политику државе Србије“, прецизирала је Маја Гојковић.

Она је додала да је након њене реакције скупштина упутила писмо парламенту Каталоније да су позвани грешком и да њихове потврде доласка не важе.

„Чанак сада нешто спинује оно што је урадио, не помињући Каталонију и његову намеру да управо у Београду, у Народној скупстини, посланици из Приштине и Каталоније поведу дијалог о томе како су извршили сецесију на територијама две суверене и пријатељске земље, као што су Србиија и Шпанија“, рекла је председница скупштине.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*