Čanak: Preispitati Energetski sporazum sa Rusijom

0

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se preispita Energetski sporazum s Rusijom, kojim je, tvrde u toj stranci, Vojvodina oštećena, te podsećaju da je NIS ruskim kompanijama „poklonjen“, da većinski vlasnici koriste naftu i gas po najnižoj rudnoj renti u Evropi, a sedam puta nižoj nego u Rusiji, te da gospodare sa 78 geotermalnih izvora u Vojvodini.
U saopštenju dostavljenom medijima LSV navodi da se devet godina bore protiv lošeg Energetskog sporazuma uvereni da će pre ili kasnije „odgovarati oni koji su pristali na to da ovakvim sporazumom nanesu štetu svojoj zemlji ili nisu učinili dovoljno da se sporazum preispita i šteta zaustavi“.
„Isto tako, godinama se borimo za to da se Vojvodina obešteti za prodaju Naftagasa, ali i da republička vlast prestane da omalovažava pokrajinske institucije“, navodi se u saopštenju.
U vezi sa tim, LSV podseća Vladu Srbije na to da je Skupština Vojvodine pre tri godine uputila Informaciju o potrebi obeštećenja pokrajine po osnovu ulaganja građana u izgradnju Naftagasa i drugih delova NIS-a na njenoj teritoriji, na koju do sada nema reagovanja.

 

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*