ЧАНАК: Шешељ је најобичнији лажов и преварант

0
Лидер ЛСВ Ненад Чанак тврди да би био бољи председник Скупштине од Маје Гојковић и да би се лако изборио и с лидером СРС Војиславом Шешељем, кога назива лажовом, преварантом и ратним злочинцем, који није квалификован да буде правни заступник Милораду Улемеку Легији и Звездану Јовановићу, осуђенима за убиство премијера Зорана Ђинђића. Не искључује могућност да управо Шешељу иде у корист што се не решава политичка позадина тог случаја. Чанак се противи идеји о замрзнутом конфликту на Косову и залаже се да Београд призна реалност на КиМ, које је Србија изгубила још у рату под влашћу Слободана Милошевића.
–  Не могу да дам детаље какав би расплет био најидеалнији. Али, знам да до расплета мора доћи јер држање замрзнутог конфликта на Косову је најпогрешније што се може учинити. И управо због тога би морао да се уведе јасан принцип – ко нема решење или предлог решења у које је спреман да се инвестира, било би најбоље да ћути. Другим речима, сви ови ратни хушкачи, ако мисле да је рат на КиМ право решење, нека испитају јавно мнијење, нека се направи референдум, па ако се већина грађана изјасни за то, онда нека рат буде решење. Ако рат није решење, а ја сам уверен да рат никад није решење, онда треба видети које је дипломатско решење. Јер овако, да Косово искључиво служи као димна завеса за проблеме у друштву, то је недопустиво.

Имате ли ви предлог за решење питања Косова? Или планирате да заћутите?

– Имам став који сам изнео у више наврата – да се мора признати реалност. А, реалност је да је Србија изгубила Косово ратом који је вођен у време Слободана Милошевића. И да мора да се с Приштином нађе заједнички језик око кључних и виталних интереса, а то су, пре свега, питања економских интереса Србије на КиМ, културне баштине и националних мањина.

Предлажете, дакле, признавање независности Косова?

– Рекао сам да се мора признати реалност, а која је то реалност, процените сами. Имам поруку за браниоце Косова – ко год је за то да се на КиМ још пролива крв, предлажем да буде у првом таласу који ће ићи да брани свету српску земљу, од попова преко разних руских обожавалаца па надаље. Јер добровољних давалаца туђе крви смо се толико нагледали деведесетих… За следећих неколико векова…

У јавности се помињало да сте виђени на месту председника Скупштине Србије? Да ли бисте прихватили такву понуду?

– Није било разговора на ту тему. Нико ми то није понудио. Бити или не бити на некој функцији је много комплекснија ствар. У случају било какве понуде тога типа, морају се видети сви услови под којима се то ради. И то са обе стране. Ја сигурно не могу да се одрекнем својих убеђења и не могу да будем нешто друго од онога што јесам. А, са друге стране, морало би се видети шта се од мене очекује да радим на том месту.

Цените да бисте били бољи председник парламента од Маје Гојковић?

– Сасвим сигурно бих био бољи од Маје Гојковић. Ја сам, уосталом, био председник Скупштине Војводине четири године и можете питати како је то изгледало.

Како бисте се изборили са редовним инцидентима – гађањем мишевима, вређањем, псовањем…

Само бих се држао Пословника. Све то је регулисано Пословником и ту нема никакавог проблема. Ту је само потребан јасан лични ауторитет да се такве ствари сасеку у корену. Јер када сте ви болећиви према некоме зато што је припадник ове или оне странке, или из било ког другог разлога, ви тиме правите сегрегацију посланика, што је недопустиво. Био бих доследан. Ако се то зове строго, онда строг.

Да ли би „највећи проблем“ били радикали Војислава Шешеља?

– Врло једноставно. Његово понашање је апсолутно недопустиво због рушења угледа Скупштине. Јесте ли ви видели да је он направио инцидент када нам је у посети била делагација хрватског Сабора? И то је слагао да је направио инцидент. Јер нико није посведочио да је шутирао хрватску заставу, газио, цепао, а то је све требало да се догоди на улазу у Скупштину, где стално седи неколико полицајаца из редовног обезбеђења. Дакле, да се тако нешто стварно догодило, они би морали да напишу извештај о том инциденту и предају га надлежној служби. Никаквог извештаја није било нити је ико обавештен да се тако нешто догодило.

Дакле, Шешељ је најобичнији лажов и преварант.

Тешке оптужбе?

– Он као осуђени ратни злочинац више нема шта да изгуби. Он се искључиво бави лажима и подметањима, које му, нажалост, успевају. Председница парламента је морала то да објасни јер су гости Скупштине били увређени и понижени лажима ратног злочинца Шешељ др Војислава.

Како бисте се ви с њим изборили?

– Скупштина служи да се људи расправљају. Није то спорно. Спорно је то да се људи не смеју малтретирати. Не може се посланица називати „усташком курвом“ зато што се вама не свиђа њен став. Посланици се морају понашати пристојно једни према другима уважавајући дигнитет Скупштине. Они то не раде. И пошто то не раде, није им место у сали. Када науче да се понашају, онда могу да седе у скупштинским клупама.

Значи избацивањем?

– Апсолутно.

Шешељ је недавно био у посети Милораду Улемеку Легији и Звездану Јовановићу, осуђенима за убиство премијера Зорана Ђинђића. Договорио се да буде њихов правни заступник и да тражи ревизију тог поступка?

– Ма, он је лажов. Он није квалификован да буде било чији правни заступник. Друго, наравно да је био код Легије и Јовановића зато што се сличан сличном радује. Наравно да злочинац тражи друштво злочинаца.

Легија је пре неколико дана у писму из затвора испрозивао и лидера ЛДП Чедомира Јовановића, називајући га политичком старлетом?
 Како може неко ко је плаћени убица, а то је тај човек око чијег имена никако да се усагласимо, да коментарише политички кредибилитет једног врсног политичара какав је Чедомир Јовановић? Шта уопште значи политичка старлета када то изговори неко чији је основни алат – снајпер? Не разумем. Када причамо о томе, сасвим је јасно да оно што сигурно треба испитати јесте и коме иде у корист то што још увек није истражена политичка позадина Ђинђићевог убиства? Да ли би се, између осталог, можда у њој пронашао и лично Војислав Шешељ? А који се, подсетићу, искрено обрадовао Ђинђићевој смрти.

Сугеришете да Шешељ стоји иза убиства Ђинђића?

– Кажем да ја не могу да се радујем смрти ниједног човека. У смрт као у средство политичке борбе не верујем. И то је суштинска разлика између тог злочинца Шешеља и других људи. И да постоји мало боље уређен систем ове земље, он би био лустриран и не би могао да, због закона о лустрацији, уопште учествује у политичком животу, а камоли да прави ове свињарије чинећи директну штету својој земљи. Узгред, колико је то сопствена земља је питање с обзиром на то да је човек који је из Сарајева и себи дао за право оно што ниједан човек не може – а то је да бомбардује сопствени град и то да га гранатира сопственим рукама. И онда дође да просвећује мене у мој град да ја нисам довољно добар Србин?! То је еманација зла против кога се свако мора борити.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*