Чанак тражи смену Вулина и Дачића због величања Милошевића

0

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак оптужио је данас министре Ивицу Дачића и Александра Вулина да својим изјавама желе да режим Слободана Милошевића, чији су део били деведесетих година прошлог века, ослободе историјске кривице за националистичку ратну политику и затражио њихову смену.
„Политика Милошевићевог режима, чије су прве жртве биле аутономне покрајине – Војводина и Kосово, завршила је свој биланс са четири изгубљена рата, четири милиона расељених, преко 130.000 убијених и једним међународно пресуђеним злочином геноцида“, навео је Чанак.

Он је у саопштењу указао да би „терор, пљачку и репресију коју су грађани Србије преживели, такође, требало убројати у трагични и срамотни биланс најцрње деценије у савременој историји ових простора“.

Додао је да нема злочиначких народа и да „злочиначке могу бити само политике и идеологије“ и поручио да се са народа и држава скида колективна одговорност тиме што оне бескомпромисно раскидају с носиоцима злочиначке политике.

„У Србији се данас ради управо супротно. Срамотни су покушаји новоизабраних министара да фалсификовањем и неистинитим тумачењем прошлости оправдају своје учешће у политици рата и насиља, тако што ће све нас, читаво друштво, идентификовати са злочиначком политиком“, навео је Чанак.

Према његовим речима, данас се готово сви протагонисти мрачних деведесетих година прошлог века поново налазе на власти.Он је позвао друштво у Србији да дигне глас против рехабилитације злочиначке националистичке прошлости и затражио смену министара Дачића и Вулина, јер Србију својим скандалозним екстремистичким изјавама вуку у мрачну и срамотну прошлост.

„Изјаве попут ових не смеју проћи некажњено, јер нам јасно говоре да се они који су чинили Милошевићеву ратну машинерију ни најмање нису покајали или променили и спремни су да понове иста непочинства ако им то допустимо”, оценио је Чанак.

Према писању медија, у пресуди некадашњем председнику Републике Српске Радовану Kараџићу наводи се да није било довољно доказа да је Милошевић био сагласан са стварањем етнички чисте територије.

Вулин је изјавио јуче да је Хашки трибунал „потврдио исправност политике“ Милошевића, а Дачић да је тај суд ; пресудом бившем председнику Републике Српске Радовану Kараџићу признао да нема кривице Србије у геноциду и ратним злочинима у рату у БиХ 1992-1995.
Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*