Car koji je istinski služio svom narodu: Valjevska dobrodošlica Romanovu

0

Izložba fotografija „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“, koju je, uz blagoslov Episkopa valjevskog g. Milutina, priredio radio Istočnik u saradnji sa jeromonahom Ignjatijem (Šestakovim), sabratom manastira Sretenje iz Moskve, otvorena je u Valjevu na dan gradske slave Druge Trojice u Centru za kulturu. Ovaj projekat nastao je sa ciljem da se srpska publika bliže upozna sa likom i delom poslednje ruske vladarske dinastije, od čije se stradalne končine naredne godine navršava jedan vek. Uz prigodan kulturno – umetnički program, izložbu je u prepunom Art holu kulturnog centra, svečano otvorio Episkop valjevski g. Milutin.

Kako se iz podnaslova izložbe „Romanovi – carsko služenje“ i pedesetak foto zapisa da zaključiti, Sveti car Nikolaj drugi Romanov rame uz rame sa caricom Aleksandrom, kneginjama Olgom, Tatjanom, Marijom, Anastasijom i carevićem Aleksejem, istinski je služio svom narodu. On, kao vojni zapovednik na bojnom polju i državnik za pregovaračkim stolom. One, kao bolničarke od pomoći pri najtežim lekarskim zahvatima. Uz bolničke postelje, sa rečima ohrabrenja i utehe. Plemenite i humane, bile su pri ruci svima kojima je pomoći trebalo. Da je vlast shvatao kao služenje, a ne privilegiju, govori i činjenica da je se nakon Februarske revolucije 1917. godine prestola dobrovoljno odrekao, u želji da izbegne građanski rat. Ali, to boljševičkim snagama nije bilo dovoljno. Streljali su ga mučki u Jekaterinburgu, 17. jula 1918. godine, zajedno sa porodicom i odanim mu slugama.

Godine 1981. Ruska Zagranična Crkva pribrojala je carsku porodicu Romanov redu svetitelja, a devetnaest godina kasnije to je učinila i pomesna Ruska Pravoslavna Crkva. Car Nikolaj Romanov bio je veliki prijatelj Srba, u čiju je odbranu stupio u vreme Prvog svetskog rata. „Smemo li ikada zaboraviti da je ruski car sa decom svojom i milionima svoje braće pošao u smrt za pravdu srpskog naroda? Smemo li prećutati pred nebom i zemljom da je naša sloboda i državnost koštala Rusiju više nego nas?“, reči su Svetog Vladike Nikolaja o slavnom mu imenjaku na koje je prilikom otvaranja podsetio sveštenik Igor Ilić. I nisu Srbi zaboravili. Naša prestonica Beograd prva je na svetu u kojoj jedna ulica nosi ime cara mučenika, a podignut mu je i spomenik u blizini Ruskog doma.

Foto: pravoslavie.ru

Izložba fotografija carske porodice, koja je bila veliki ljubitelj ove vrste umetnosti, proputovala je više gradova širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i naišla na sjajan prijem i veliku ljubav naroda. Na fotografijama iz različitih perioda života Romanovih, koje su prikupljene u istorijskim i privatnim arhivama, mogu se videti portreti, trenuci blagosiljanja vojske, pomaganja unevoljenima, ali i šetnje i igre carskog para sa svojim naslednicima.

U svima njima, ukazao je Vladika Milutin, primetna je hrišćanska ljubav, koja vezuje porodicu. Porodicu – malu Crkvu, čija je egzistencija danas u krizi usled zaboravljanja hrišćanskih vrednosti. Romanovi su bili vezani najčvršćom ljubavlju. Deljenjem su je međusobno umnožavali i otuda su je toliko imali za sve druge. O snazi ljubavi koju je carica Aleksandra imala za svog gospodara govori i zbirka njenih zapisa „Darujte ljubav“, koje su prilikom otvaranja izložbe duboko emotivno kazivale darovite gimnazijalke Doroteja Vuković i Aleksandra Tomić.

Da radost sabranja tradicionalnim srpskim i ruskim pesmama uveliča bio je tu Dečji crkveni hor „Hadži Ruvim“ sa dirigentom Vanjom Urošević. Iz geografski daleke, ali srcem veoma bliske Rusije da zablagodari Valjevcima na gostoprimstvu Svetom Caru Nikolaju došao je jeromonah Ignjatije (Šestakov), idejni tvorac ove izložbe i neumorni pregalac u slavu Gospoda i svete porodice. Sa istorijskim podacima o Romanovima, posetioce otvaranja izložbe upoznao je protonamesnik Slobodan Aleksić, direktor radija Istočnik.

Izložbu „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“ Valjevci će biti u prilici da pogledaju do 16. juna 2017. godine u Art holu Centra za kulturu.

Pravoslavie.ru

POSTAVI ODGOVOR

*