Цар Николај Романов

0

Србија је кроз историју имала мало искрених пријатеља као што је то био последњи руски цар Николај Романов. О томе колико је био привржен нашој земљи, говоре и историјски подаци о сусретима тадашњег министра иностраних послова Русије, Сергеја Сазонова и високог српског дипломате професора Александра Белића у пролеће 1915. године.

Том приликом, Сазонов је пренео Белићу ставове Николаја Романова:”Нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русије, али вас уверавам да сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси српског народа… Заслуге Србије биће стоструко награђене. После рата она ће бити неколико пута већа него што је данас!
Ето зар је икад ико сумњао да су Босна и Херцеговина српске земље, зато се рат не може свршити, а да оне не образују целину са Србијом. Црна Гора је одувек била једно с њом, зато ће се и она, када се рат сврши, са Србијом ујединити у нераздвојну целину. Србија је тражила излаз на море, е па добиће га у широкој прузи на Јадранском мору у Далмацији, са старим Сплитом… Истина је да има Срба и по другим покрајинама, али они у њима неће пропасти до крајњег ослобођења. Идеали ниједног народа нису остварени одједном, па не могу бити ни српски. Биће још ратова и прилика да се доврши ослобођење српског народа. О Словенцим и Хрватима не могу вам ништа рећи. Они се туку против нас, и ја вам изјављујем: када би било потребно да се руски народ бори под оружјем само пола дана да се Словени ослободе, ја бих пристао на то!”

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*