Чарлс без престола?

Чарлс без престола?

0

Бакингемска палата негира да је краљица одабрала унука за наследника. Принц, који 65 година чека круну, непопуларнији од сина Вилијама

БРИТАНСКА краљица Елизабета Друга у 91. години не размишља о повлачењу са престола, али питање њеног наследника све је актуелније. Написе појединих британских медија да је краљица, наводно чак званично, одредила, не сина Чарлса, већ унука Вилијама, за будућег краља Уједињеног Краљевства, Бакингемска палата категорично је у петак одбацила. Спекулације су се тиме само распламсале.

Како тренутно ствари стоје, Чарлс би требало да постане 42. монарх од времена када је Вилијам Освајач од Нормандије освојио енглеску круну после битке код Хејстингса 1066. године. Као први у наследном реду, он од своје треће године чека на круну. Сада, у 69. години, он је принц који је не само најдуже чекао на престо већ је постао и најстарији претендент на престо у историји краљевске породице.

То је одавно већ покренуло међу ројалистима дискусију да би Чарлс, заправо, требало да се одрекне престола и препусти га сину Вилијаму, који је управо напунио 35 година. Нису само године пресудне. Вилијам и његова супруга Кејт Мидлтон, родитељи четворогодишњег принца Џорџа и двогодишње принцезе Шарлоте, далеко су популарнији на Острву од Чарлса и његове годину дана старије супруге Камиле.

ПРИНЦ ОСТАЈЕ САМО – ПРИНЦ
СУПРУГ Елизабете Друге, принц Филип, који се 2. августа, у 96. години, повукао са јавних дужности, никада није могао да добије титулу краљ. Сходно закону, супруга краља добија титулу краљице, без могућности владања, док супруг краљице остаје – принц. Није искључено да би и Филипов син, Чарлс, заувек могао да остане само принц.

Тешко бреме за Чарлса представљају и контроверзе око његовог развода са принцезом Дајаном, као и веза са Камилом док је још био у браку са, сада покојном, леди Ди. Оптуживан је и за мешање у политику, посебно у области екологије, алтернативне медицине, архитектуре, као и због „лобистичких“ писама министрима.

Они који би на трону радије видели Вилијама него Чарлса подсећају и да је краљичн ујак, Едвард Осми, 1936. године напустио престо после само годину дана. Упамћено је то и као најромантичније напуштање трона, јер Едвард је то учинио како би могао да се ожени разведеном женом, Волис Симпсон.

У месецу када се обележавају две деценије од смрти бивше Чарлсове супруге и Вилијамове мајке леди Дајане, служба краљице Елизабете негира да ће доћи до поремећаја у наследном реду. Незванично, међутим, наговештаји са Острва указују да „прескакање“ у том реду и изненађења нису немогућа, јер је краљици Елизабети, која је 65 година водила краљевску кућу, изузетно важно да имиџ освежи и ојача.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*