Чавушоглу: Македонија заслужује пријем у НАТО

0

Турска ће наставити доследно да подржава Македонију у евроатлантским интеграцијама, изјавио је у Скопљу турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Он је ту поруку поновио на одвојеним састаницима с председником Македоније Ђорђем Ивановим и министром спољних послова Николом Димитровим.

„Македонија највише од свих кандидата заслужује пријем у НАТО. Цела ситуација око питања имена (у спору с Грчком) сматрам вештачком, тиме се наноси велика неправда Македонији. Ми подстичемо све чланице да сарађују с Македонијом“, рекао је шеф турске диплматије након састанак с Димитровим.

Чавушоглу је истакао да ће Анкара подржати свако решење које је прихватљиво за Македонију и Грчку, наглашавајући да је ту битна одлука Македоније.

Шеф македонске дипломатије је рекао и да је Чавушоглуу пренео велику захвалност на конзистентној и принципијелној подршци Турске у правцу интеграције Македоније у НАТО.

„Ова подршка је потребна и много значајна за нас и са задовољством могу да кажем да је у данашњим разговорима њено појачавање недвосмислено потврђено“, рекао је Димитров на конференцији за новинаре.

У саопштењу из Кабинета председника Македоније је саопштено да је на састанку са Ивановим Чавушоглу потврдио подршку Турске европским и евроатлантским интеграцијама Македоније, указујући да ће да буде доследна у томе.

Према плану, Чавушоглу данас у Скопљу треба да разговара и с премијером Македоније Зораном Зеавим, као и да присуствује ифтар вечери коју за њега припређује турски амбасадор.

Раније данас шеф турске дипломатије се сусрео са лидером навеће опзиционе партије, ВМРО ДПМНЕ, Николом Груевским.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*