Če Gevara: Krvolok ili Heroj?

0

Imao je nadimak Mesar iz La Kabane jer je sam ubijao zarobljene ljude, bio rasista i naredio progon homoseksualaca. Stoga je začuđujuće da današnji zagovornici proširenja prava LGBT populacije nose njegove slike. U svetu postoje organizacije koje šire njegove zastrašujuće citate prepune mržnje i isključivosti da bi upozorili mlade i svet ko je zaista bio Če Gevara.

Junak buntovničke omladine, prema zapisima svog Dnevnika, sablasno je sličan Adolfu Hitleru, piše britanski blog The Libertian, a prenosi slovenački Reporter.

Če Gevara prvi put 1957. ubio svog saborca za koga je posumnjao da je špijun. Ne bez anatomske hladnokrvnosti i patološke preciznosti, napisao je u svom Dnevniku: “U desnu hemisferu njegovog mozga upucao sam metak 0,32 kalibra koji je izašao kroz levu slepoočnicu …njegove stvari sada pripadaju meni.”

Nakon osvajanja vlasti, Če Gevara odmah gradi sistem koncentracionih logora, a on lično postaje upravnik najozloglašenijeg od njih: logora La Kabana. Tu stradaju pristalice bivšeg režima, pripadnici pogrešne “klase”, hrišćani, čak maloletna deca. Če je izdao naredbu svojim podređenima da egzekucijama moraju pristupati s uverenjem da su svi optuženi ubice i izdajnici, te da ih treba nemilosrdno ubiti. Revolucionarnu disciplinu i sadističku neumoljivost kakvu je sam posedovao, tražio je i od svojih potčinjenih.

Ernesto Linč, poznatiji kao Če Gevara, bio je ključna figura u kubanskoj revoluciji i pokušavao je da pokrene revoluciju u nekoliko zemalja Južne Amerike. Već decenijama je idol levičarske i studentske omladine na Zapadu zahvaljujući nekolicini anti-materijalističkih citata iz njegovih dela i jednoj vrlo poznatoj fotografiji. Ta je fotografija, ironično, postala vrlo snažan marketinški i profitabilni alat, kao i njegove slike, majice, šolje i drugi proizvodi.

Poster Če Gevare zabeležen je i u izbornom štabu Baraka Obame.

Če Gevara je bio sve osim romantični ratnik za slobodu, a još manje nevini revolucionar. U mnogim slučajevima sam je ubijao zarobljene ljude. Nakon uspešnog osvajanja Kube naredio je progon homoseksualaca, smaknuća političkih disidenata, drastično ograničio slobodu štampe, pokušavao da zabrani rokenrol muziku i sasvim je uništio kubansku ekonomiju.

Kao odgovor na njegovu nezasluženu popularnost među buntovnom omladinom u svetu, mnoge organizacije počele su da objavljuju plakate sa citatima ovog gerilskog borca da bi upozorile na njegov zločinački karakter: “Možeš li mi reći ko je ovo rekao: Če Gevara ili Adolf Hitler?”.

Svi citati pripadaju Če Gevari i odabrani su zbog svoje brutalnosti:

1. Mladi moraju odustati od sumnje u vladine naredbe. Umesto toga moraju da se usredsrede na studiranje, rad i vojno delovanje.

2. Mladi ljudi moraju da nauče da misle i rade kao kolektiv. Zlo je razmišljati kao pojedinac (osoba).

3. Pobeda socijalizma je vredna miliona žrtava.

4. Moramo ukloniti sve časopise. Revolucija je nemoguća uz slobodu štampe.

5. Da staviš ljude pred streljački vod ne trebuju ti dokazi za suđenje. Ti (sudski)procesi su arhaična buržoaska ostavština. Ovo je revolucija. A revolucija mora postati ledena, ubilačka mašina pokrenuta čistom mržnjom.

6. Mržnja je središnji element naše borbe. Tako divlja mržnja da ljudsko biće tera preko njegovih prirodnih granica i čini od njega hladnokrvnu mašinu za ubijanje. Takvi moraju biti naši vojnici.

7. Crnci, taj veličanstveni primerak afričke rase koji je zadržao svoju rasnu čistoću nedostatkom kupanja, (danas) odbijaju da operu svoju teritoriju od druge vrste robova: Portugalaca.

8. Crnac je lenj i pospan, svoj novac troši na gluposti i pića; Evropljanin potiče iz tradicije rada i štednje, koja je ga je donela u ovaj deo Amerike i tera ga dalje.

9. U desnu hemisferu njegovog mozga upucao sam metak 0,32 kalibra koji je izašao kroz levu slepoočnicu. Nekoliko trenutaka je stenjao, a zatim je umro.

10. Priznajem, tata, ja sam u tom trenutku otkrio da mi se jako sviđa ubijanje.

 

Pravda

POSTAVI ODGOVOR

*