Чеда: Ако се кандидује Вук, кандидујем се и ја!

  Председништво ЛДП обавезало је свог председника Чедомира Јовановића да се кандидује за председника Србије уколико кандидат проевропске опозиције буде Вук Јеремић, сазнаје Данас из извора у овој партији.

  0

  Како нам је речено, у ЛДП сматрају да би Јеремићева кандидатура у име грађанске проевропске опозиције била рушење идеје о заједничком кандидату европских грађанских снага.

  Према ставу ЛДП, грађанска опозиција не може стати иза Јеремића ни под којим условима, због његових ставова који су Србију у ближој прошлости конфронтирали са онима са којима Србија треба да гради најближе односе. У ЛДП сматрају да је Србији потребан председник који ће је приближити Западу, а не неко ко ће је поново увести у сукобе са Европом и Америком, само због тога што то добро утиче на његов рејтинг. Према речима наших саговорника, имајући у виду Јеремићеве ставове о Русији, ЕУ и Америци, он ни у ком случају неће бити кандидат који ће Србију јасно определити према Западу, те је Чедомир Јовановић, који је увек заступао европске вредности, једини кандидат који би у председничкој трци био неко за кога се ни у ком случају не може рећи да заступа интересе Русије. Извори Данаса наводе да се међу проевропском опозицијом ствара атмосфера у којој се Саша Јанковић, који тренутно обавља функцију заштитника грађана, оставља по страни и као неко ко има знатно нижи рејтинг у односу на Јеремића.

  Такође, према нашим сазнањима, у ЛДП сматрају да имајући у виду објављене рејтинге потенцијалних председничких кандидата Јовановић и те како има основа да се кандидује. У ЛДП подсећају да Јовановићу председничка кандидатура није ништа страно и да је он био кандидат за председника државе 2008. и 2012.

  После оваквог става ЛДП да се закључити да постоји јасна подела међу партијама на проевропској опозиционој сцени. ЛДП и Нова странка су против Вука Јеремића, док ДС, СДС и ЂБ још немају јасан став. Ствар још више компликује то што се Јанковић, а ни Јеремић, јасно не изјашњавају о томе хоће ли се кандидовати или не. ДС би, како је Данас већ писао, могао да подржи Јанковића уколико се направи договор о блоку ДС, ЛДП, ЛСВ и СДА Санџака, а могао би да кандидује и свог лидера Драгана Шутановца у случају да Јанковић одбије да се кандидује. Из ДС се последњих дана шаљу и поруке да у случају расписивања парламентарних избора ДС може да разговара о подршци неком од кандидата за председничке изборе, који би Шутановца подржао за премијера.

  Према нашим информацијама, Борис Тадић, лидер СДС, мисли да би најбоља опција за проевропску опозицију можда била да кандидат за председника буде Јеремић, а Јанковић кандидат за премијера.

  ДАНАС

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *