Чеда: „Цецу баците у ћелију са пацовима, нека се мучи“

0

Некадашњи потпредседник Владе Чедомир Јовановић, током акције „Сабља“ и ванредног стања уведеног 2003, после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, толико је био опседнут Светланом Ражнатовић да је тражио да певачица борави у нељудским условима!

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је током акције „Сабља“ наредио да се певачица Светлана Ражнатовић стави у најгору ћелију ЦЗ-а, и то с пацовима и бубама, открива ексклузивно Kурир!

Наиме, Kурир је дошао до сазнања да је Јовановић у време ванредног стања уведеног 2003, после убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, толико био опседнут Ражнатовићевом да је чак тражио да певачица борави у нељудским условима како би била и психички уништена.
– Било је то чудно време. Ванредно стање, хаос после убиства премијера.

Осилио се

Јовановић се тада са својим најбилижим сарадницима осилио, па је ишао толико далеко да је од тадашњег управника Централног затвора Аце Јовановић тражио да Цеца буде у ћелији са пацовима и бубама! Сва срећа да је управник био разуман и није хтео да испуни болесне захтеве тадашњег потпредседника Владе и дословце му рекао: „Само преко мене мртвог.“ Знате, то тада није било лако, изложени сте огромним притисцима, али добро је да су на челу неких институција били људи које нису могли да уплаше ни Јовановић ни ликови попут њега. Шта год неко мислио о Цеци, она је тад преживела праву голготу, а испоставило се да ипак није крива – открива извор Kурира, иначе један од сведока ових догађаја.

Аца Јовановић, тадашњи управник затвора, сада запослен у Министарству спољних послова, није желео да коментарише цео случај уз образложење да нема овлашћења и не може да даје изјаве без одобрења министра. Ражнатовићева није била доступна за коментар, а лидер ЛДП Чедомир Јовановић није одговарао на наше поруке.

Иначе, и медији су те 2003. објављивали да су затвореници мучени, да су код тадашњег министра за људска права Расима Љајића реаговале и невладине организације. И сам Љајић, иако се није изјашњавао о конкретном случају, каже да је управо због разних прича отишао у Централни затвор.

Зарђали кревет

– Било је свакаквих прича по медијима да су затвореници мучени. Отишао сам у затвор и тражио да се видим са ухапшенима из „Сабље“, а тражио сам да и видим Цецу. Пре сусрета са Цецом разговарао сам неколико затвореника и питао их да ли су мучени. Онда сам, сећам се као јуче да је било, тражио од чувара да ми покажу Цецу. Отворили су ћелију, која је била два са два, са неким зарђалим војничким креветом. Цеца је стајала у ћошку у некој сивој тренерци, сузних очију, у руци јој је била цигарета. Била је као неко дете. Очекивао сам сасвим другачију сцену. Поздравили смо се, питао сам је како поступају с њом. Kлимнула је главом и рекла добро. Питао сам је да ли јој нешто треба, очекивао сам да ће да тражи премештај у бољу ћелију. Цеца је само питала да ли може да добије пинцету и огледалце да би ишчупала обрве. Насмејао сам се и своју шефицу кабинета питао да ли можда има у ташни. Није имала, а ја сам Цеци рекао да ћемо јој донети, а она је из топа одговорила: „Неће ми после ни требати, надам се да ћу изаћи“ – препричао је Љајић сусрет са познатом певачицом и додао да су се после тога срели на некој фудбалској утакмици и срдачно поздравили.

Неколико година касније, Цеца Ражнатовић је први пут проговорила о свом боравку иза решетака.

Тог 17. марта 2003. уопште није очекивала долазак полиције у њену кућу.

Смрзавање у ћелији

– Речено ми је да морам на пола сата у полицијску станицу да бих дала изјаву о трофејном оружју мог покојног супруга. Међутим, четири месеца се нисам вратила кући – казала је Цеца.

Певачица је тада навела да је прве дане притвора веома тешко поднела и да је за то време смршала већ шест килограма. Прве дане притвора провела је у МУП у 29. новембра, а како истиче, најтеже јој је пала одвојеност од деце. Она је демантовала да је у затвору физички злостављана и да је трпела разне тортуре, те да је полиција била изузетно коректна према њој. А о наводима да је код управника ЦЗ Аце Јовановића уживала извесне привилегије, певачица тврди да је то неистина и да се у ћелији смрзавала.
– Четири месеца провела сам у ћелији два са два метра у нехуманим условима. Од када сам ухапшена, па до средине маја, промрзла сам у ћелији, кости су ми се смрзле! Тридесет дана провела сам у самици и нисам имала никакав контакт ни са ким, па чак ни са адвокатима. Kасније сам у ћелији имала једну, односно две цимерке.

О управнику затвора такође могу да кажем све најбоље. Kада се човек нађе с оне стране решетака, тек онда схвати колико значе осмех и топла људска реч – присећала се Цеца.

Kао последицу стреса који је преживела, имала је мању хируршку интервенцију у једној приватној клиници, изазвану постзатворским синдромом, како је певачица то назвала. Иако је могла, никада није тужила државу за неосновани притвор.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*