Čeda: Gašiću će profesionalni interesi i obaveze BIA biti u drugom planu!

0

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je danas da će Bratislav Gašić, nakon imenovanja na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), biti lojalan premijeru i izabranom predsedniku Aleksandru Vučiću, a da će profesionalni interesi i obaveze BIA biti u drugom planu.

– Radi se o osobi čiji se autoritet temelji na ulozi koju ima u Srpskoj naprednoj stranci i u orbiti Vučića, i s druge strane, u autoritetu koji na njega prenosi Vučić kandidujući ga na mesto direktora BIA, što nije bio slučaj sa dosadašnjim direktorom koji je bio bez ikakve lične političke težine – naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

Jovanović je ocenio da izbor Gašića za direktora BIA predstavlja izraz kontinuiteta u upravljanju službama bezbednosti a da je, dok je on bio deo vlasti, bilo pokušaja da se uspostavi pravilo da službama bezbednosti upravljaju ljudi koji potiču iz same službe i kojima je to profesionalni poziv.

– Svi mimo nas su mnogo više pažnje poklanjali činjenici da postave političku kontrolu nad BIA od potrebe da profesionalno, lišena političke kontrole, obavlja svoje poslove. Nema razlike u onome što su nekada radili Koštunica i Tadić od onoga što danas radi Vučić – naveo je on.

Jovanović je dodao da Vučić danas, kao nekada Boris Tadić i Vojislav Koštunica, prilikom izbora direktora BIA prednost daje ličnom poverenju koje ima u tu osobu, gurajući u drugi plan činjenicu da tu ne postoji profesionalno iskustvo.

Lider LDP-a ocenio je da bi izbor šefa BIA morao biti regulisan zakonom, tako što će se propisati da čovek koji upravlja tom službom mora imati profesionalno iskustvo kao preduslov dolaska na funkciju direktora, a dodao je i da isti princip treba primeniti i u vojnim službama bezbednosti.

 

 

Beta

POSTAVI ODGOVOR

*